бебе, дете, стол, кола, кг, колан

Комбинирано столче за кола – група 0+/1 (за деца до 18 кг)

Продължава от: Детско столче за кола – група 0+ (за деца от 0 до 13кг)

 

Тези детски столчета са проектирани да защитават от новородени, до деца, които тежат 18 кг поставени в положение обратно на движението и до 30 (36) кг обърнати по посока на движението, в зависимост от модела. Комбинираните столчета са единствените, които могат да се поставят в различни позиции в зависимост от възрастта детето.

 

Обхватът на допустимото тегло на детето варира при комбинираните столчета, така че е важно да вземете под внимание неговите височина и тежест преди да закупите такова. Столчетата са тежки, не са много удобни за пренасяне, но могат да бъдат икономични, защото не е необходимо да купувате отделни столчета за различната възраст. Също така са добра опция за по-големи бебчета, които са надраснали своите детски столчета от група 0+, но все още трябва да се возят с лице обратно към посоката на движение.

 

Ако използвате комбинирано столче, се уверете, че то е подходящо за детето ви. Дребно детенце в голямо столче не е най-добрата опция.

 

Как се монтира комбинирано столче за кола

 

 И тук, както при детските столчета от група 0+ – бебчетата трябва да се возят на задната седалка – за предпочитане в средата, и трябва да са обърнати с лице обратно на посоката на движение (докато не достигнат възраст от 2 години, или максималната височина и тежест, препоръчани от производителите на столчето).

 

бебе, дете, стол, кола, кг, колан

 

За дете, което е достигнало лимита на височината и теглото преди да навърши 2 годишна възраст, е по-безопасно да се използва по-голяма комбинирана седалка. По-дребните деца могат да ползват същата и след като навършат 2 годинки.

 

След като детето ви достигне поне 9 кг и възраст от 1 годинка, седалката може да се обърне с лице в посока на движението, но е по-мъдро да запазите обърнатото положение колкото е възможно по-дълго.

 

Прочетете ръководството на колата, за да разберете как да прикрепите детското столче с коланите. Проверете препоръчания ъгъл на наклон на столчето в зависимост от това дали е обърнато напред или назад.

 

Вижте още: Колко дълго може да остане детето в седалка за автомобил?

 

Използвайте коляното си за да притиснете столчето надолу, докато стягате коланите. Тук важи същото правило, както и като предишните седалки: столчето не трябва да мърда повече от 3 см от едната страна на другата или отпред назад спрямо колана. Ако това не е спазено е необходимо да затегнете колана повече.

 

Някои колани могат да изискват заключващи устройства, проектирани специално да предпазват колана от отпускане.

 

бебе, дете, стол, кола, кг, колан

 

Проверявайте колко стегнати са коланите на детското столче преди всяка употреба.

 

Как да обезопасите детето си?

 

Прочетете цялото ръководство (упътване) на столчето за кола.

 

Раменните колани трябва да бъдат прекарани през най-ниските слотове за най-добра защита на бебето ви. Те трябва да са на или под раменцата на бебето.

 

Вижте още: Кога децата надрастват столчетата за кола?

 

Комбинираните седалки имат обикновено 1 или 3 опции за коланите – колан с пет точки на минаване (2 през рамената, 2 през ханша и 1 между крачетата), над главата (тапицирана подобна на корито защита, която минава под детето), Т–образна тапицирана защита (под формата на Т или в форма на триъгълник, закачена за каишките на рамената).

 

5-точковият колан предоставя най-добрата защита за по-малките бебчета, защото ги обръща плътно и не се препречва (приплъзва) на главите. Другите 2 начина на прикрепване могат да покрият лицето на бебето и не се препоръчват за дечица под 10 кг и по-малки от 1-годишна възраст.

 

бебе, дете, стол, кола, кг, колан

 

Коланите трябва хубаво да обгръщат детето, особено през раменете и тесните места. Не трябва да са усукани. Ако можете да прищипете колана между пръстите си – значи е много свободен.

 

Отново, както при столчетата от група 0+ – можете да поставите навити на руло кърпи, ако раменцата на бебето не достигат до някоя от страните на столчето.

 

Вижте още: Детско столче за кола – група 1+, група 1/2/3 и група 2-3 (за деца от 9 до 18 кг)

 

Ако главата на бебето клюмва напред, коригирайте ъгъла на седалката (най-добрият ъгъл е от 30-450) .

 

Не забравяйте да нагласяте презрамките на бебчето успоредно с неговия разтеж. Обемни дрехи или завивки винаги трябва да се поставят върху детето чак след като е прикрепено с коланите и обесопасено в седалката.

 

Продължава на: Детско столче за кола – група 1+, група 1/2/3 и група 2-3 (за деца от 9 до 18 кг)

 

Снимки: личен архив

Добави коментар