Колко яйца мога да изям?
Яйцата са сред най-хранителните продукти на планетата. Само си представете – едно яйце съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае една клетка, за да се превърне в пиленце.
Независимо от това, яйцата са получили лоша репутация, защото жълтъците им съдържат голямо количество холестерол. Всъщност, едно яйце със среден размер съдържа 186 мг холестерол, който е 62% от дневната норма на средностатистически човек.
Хората вярват, че ако приемат повече холестерол (чрез яйцата например), той ще повиши холестерола в кръвта и ще предизвика сърдечни заболявания. Оказва се, че не е толкова просто. Колкото повече холестерол ядете, толкова по-малко той се произвежда от тялото ви.
Ето и едно кратко обяснение за този процес:
Как тялото ви регулира нивата на холестерола?
Хората си мислят, че „холестерол“ е лоша дума. Когато я чуете, автоматично си мислите за прием на лекарства, сърдечни удари и ранна смърт.
Четете още: Намалете холестерола в кръвта
Истината е, че холестеролът е изключително важна част от тялото. Той представлява структурна молекула, която е жизненоважна част от клетъчните мембрани. Също така се използва при производството на някои стероидни хормони, като тестостерон, естроген и кортизол.
Без холестерол нямаше дори да съществуваме.
Като се има предвид колко е важен холестеролът, тялото ни е развило сложни методи, чрез които да осигури достатъчно количество от него. Тъй като набавянето му чрез храната не винаги е възможно, черния дроб, всъщност е способен да го произвежда.
Но когато ние се храним с продукти, богати на холестерол, черният дроб започва да произвежда по-малки количества от него. Цялостното количество холестерол в организма се променя много слабо.
Какво се случва, когато хората ядат няколко яйца на ден?
За много десетилетия хората са били съветвани да намалят консумацията на яйца или поне – на яйчени жълтъци (белтъците се състоят основно от протеин и имат изключително ниско съдържание на холестерол).
Четете още: Ползи за здравето от млякото и млечните продукти
Обичайно се препоръчва консумацията на максимум 2-6 жълтъка седмично. Независимо от това, няма научни доказателства, подкрепящи това ограничение.
За щастие, разполагаме с резултатите от множество изследвания, които могат да ни улеснят. При тези изследвания, хората се разделят на две групи. Едната група се храни с няколко (1-3) цели яйца на ден, а другата група се храни с други неща, като заместители на яйцата. След това изследователите проследяват показателите на хората през следващите седмици/месеци.
Тези изследвания показали, че:
• при почти всички се наблюдавало повишение на добрия (HDL) холестерол
• като цяло LDL-холестеролът (лошия холестерол) оставал непроменен, но при някои хора имало леко повишение
• нивата на каротеноидите антиоксиданти, като лутеин и зексантин са се повишили значително
Четете още: Салмонела и хранително натравяне
Изглежда реакцията на организма от изяждането на цяло яйце зависи от индивидуалните особености. При 70% от хората няма промяна в LDL холестерола, а при 30%, показателите леко се повишават.
Като извод може да се каже, че изяждането на 3 цели яйца дневно е напълно безопасно за здравите хора. Но все пак не забравяйте, че холестеролът не е единственото, за което да се притеснявате от яйцата. Алергията към яйца също е често срещана, така че имайте си едно наум.
Снимки: Mrs Magic, cobalt123, kshilcutt Foter