коса, измиване, хигиена, миене, балсам, скалп

Колко често е добре да миете косата си?

Всички знаем, че за поддръжката на добра хигиена е важно редовното миене на косата. Проблемът е, че понякога е малко трудно да разберем колко често е това „редовно“. На някои жени им се налага да мият косата си всеки ден, за да има тя чист вид, докато при други, косата изглежда чудесно и с 1 миене седмично. Ето и какво мислят експертите по темата:

 

Типът коса е от значение

 

Има ли правило, което определя колко трябва да е броя на дните между измиванията на косата? Това зависи от типа на вашата коса. По-гъстата и по-къдравата (чупливата) коса може да издържи без миене по-дълго време, в сравнение с правата и тънката коса. Това как третирате косата си също играе важна роля. Причината е, че маслата на скалпа ви не се разнасят по дължината на косъма толкова бързо ако косата ви е гъста, къдрава или третирана, отколкото ако е с по-фин косъм.

 

коса, измиване, хигиена, миене, балсам, скалп

 

Много фактори играят роля за това колко често трябва да миете косата си. Честотата зависи от няколко основни неща – дебелината на косъма, омазняването на скалпа, начина ви на живот и личните ви предпочитания.

 

Например, ако тренирате ежедневно, вероятно ще трябва да миете косата си след всяка тренировка, за да се чувствате чисти и да премахнете потта. Ако имате по-мазен скалп и тънък и фин косъм, косата ви може да изглежда мазна дори след 24 часа. В случай, че косата ви е съвсем права, омазняването на скалпа ще си личи още повече. Обратно – ако имате по-дебел косъм или къдрава (чуплива) коса, можете да изкарате от 3 дни до 1 седмица без да се нуждаете от шампоан.

 

Жените с по-чупливи коси трябва да подхождат внимателно към честото миене на косата си и към подбора на шампоан. По-агресивните шампоани лишават косата от натуралните ѝ масла. За да предпазите косата си, можете от време на време да започнете да използвате балсам, вместо шампоан или да използвате безсулфатен шампоан, в случай, че миете косата си повече от 2 пъти седмично.

 

Четете още: Домашни маски за суха и изтощена коса

 

Може ли да прекалите с измиването на косата?

 

Отговорът на този въпрос е доста лесен – всекидневното миене премахва естествените масла и протеини, което води до изсушаване на косата. Шампоанът измива маслата, от които се нуждаете, за да бъдат здрави косата и скалпа ви.

 

Някои хора мият косата си толкова често, че отмиват естествените масла от косата си и тя става суха и неконтролируема. Те започват да нанасят гелове и други стилизанти, за да я приведат в по-добър вид, но всъщност тя ще изглежда доста по-добре, ако просто я мият малко по-рядко. Това ще намали и необходимостта от подобни продукти.

 

коса, измиване, хигиена, миене, балсам, скалп

 

Открийте най-добрия коктейл

 

Номерът е в това да намерите комбинация от шампоан и балсам, които балансират скалпа и косата ви, така че да се налага да миете косата си не по-често от всеки 3-5 дни. Ако имате по-фина коса, опитайте с шампоан за обем. Така косата няма да се омазнява прекалено бързо.

 

В случай, че имате гъста и суха коса, препоръчително е да ползвате продукти за хидратиране и балансиране на скалпа и косата. В случая нещата опират до някаква степен на принципа „проба-грешка“. Говорете със своя фризьор и следвайте препоръките му.

 

Четете още: 5 причини да миете лицето си преди лягане

 

Много е важно да не слагате никакъв балсам за коса по скалпа си. Нанасяйте го само по краищата на косата. Балсамът може да направи скалпа ви по-мазен и съответно цялостният вид на косата ви няма да бъде добър. Скалпът ви трябва да произвежда достатъчно себум, за да е здрав.

 

коса, измиване, хигиена, миене, балсам, скалп

 

В заключение

 

Опитайте да измивате косата си на всеки 2 дни. На всеки 3 дни е още по-добре. Ако успеете да удължите периода на миене на косата до една седмица е най-добре. В случай, че косата ви се омазни още на следващия ден след измиването, опитайте да удължите периода до измиването със сух шампоан – той ще премахва излишното омазняване. Има и други продукти, които можете да използвате в дните между измиванията на косата, които освен, че ще направят така, че косата ви да изглежда чиста, ухаят страхотно.

 

След фитнес опитайте да ползвате такъв продукт или измийте косата си без шампоан. Ако се налага да миете косата си всеки път след спорт, използвайте шампоан за всекидневна употреба, който не съдържа толкова химикали и ще е по-нежен към косата.

 

Снимки: Wet and Messy Photography, danielfoster437, sean dreilinger Foter.com

Добави коментар