Колко цезарови сечения може да имате?

Няма медицински точен отговор на този въпрос. Въпреки това повечето лекари са съгласни, че за здрави жени, които са нямали усложнения по време на предходни раждания със секцио, процедурата може да се извърши 3-4 пъти без да се притеснявате.

 

Рисковете на повтарящите се цезарови сечения

 

Счита се за безопасно да имате едно или повече повторения на цезарово сечение, това не създава потенциални рискове както за майката, така и за детето. Колкото повече Цезарови сечения има жената, толкова по-голям е шансът за хирургични усложнения, като кървене, повреда или инфекция. Плацентата може също да се развие, което означава че тя се прикрепва твърде дълбоко към стената на матката. Това може да доведе до прекомерно кървене по време на раждането, а при по-тежки случаи се налага хистеректомия за да се спре кървенето.

 

Колко цезарови сечения може да имате?

 

Вагинално раждане след цезарово сечение

 

В продължение на много години, се е вярвало, че след като една жена е имала цезарово сечение, то това е най-безопасният начин за бъдещи раждания, но това вече не е така. Лекарите са загрижени, че белезите от по-ранно цезарово сечение  могат да се разкъсат по време на раждане и евентуално това да е заплаха за майката и детето.

 

Четете още: Раждане във вода: предимства и рискове

 

Но в медицинската практика има много жени, които са имали цезарово сечение и по-късно са родили вагинално, това се нарича вагинално раждане след цезарово сечение. Няма специфична медицинска причина да не се препоръчва повторното раждане да е естествено.

 

Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, когато се мисли за вагинално раждане след цезарово сечение, най-вече вида на разреза, който е бил направен при предишното цезарово. Три вида разрези се използват за секцио – нисък напречен, който от страна до страна преминава през долната част на матката, нисък вертикален, в долната част на матката и висок вертикален (класически), който върви нагоре и надолу през горната част на матката, жените, които са имали такъв разрез имат по-голям риск от разкъсване.

 

Има както ползи, така и рискове свързани с вагинално раждане след цезарово сечение. Основните предимства са, че жената може да избегне голяма операция, да намали възможността от заразяване и да остане за по-кратък период в болница след раждането. Вагиналното раждане след цезарово е много по-скъпо, отколкото повторно цезарово. Има минимален риск, че белегът от предишното цезарово може да се скъса. Ако някой от тези проблеми се развие, може да се наложи повторно цезарово сечение.

 

Снимки: papaija2008, arztsamui FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар