раждане, бременност, плодовитост, овулация, кърмене

Колко скоро след раждане можете да забременеете?

За някои родители е важно децата им да са с малка възрастова разлика. Ето защо те започват с опитите за забременяване непосредствено след раждането на първото им дете. Колко скоро обаче, може да забременее жената, след като е родила?

 

Връщането на плодовитостта

 

Колко скоро след раждането можете да забременеете зависи донякъде от това дали кърмите или не. Кърменето и хормоните, които са нужни за производството на кърма, могат да потиснат овулацията.

 

В случай, че жената не кърми, овулацията обикновено не се възстановява през първите 6 седмици след раждането. Това се случва средно на 74-тия ден след раждането.

 

Моментът на възстановяването на овулацията (когато жената вече е в състояние да забременее отново), варира в широк диапазон. Всъщност една жена има овулация преди първата менструация след раждането. Поради тази причина, тя може да пропусне признаците за нея и да забременее. Ето защо жената може да забременее дори и менструацията ѝ все още да не се е върнала след раждането.

 

раждане, бременност, плодовитост, овулация, кърмене

 

Влияние на кърменето

 

На теория кърменето би трябвало да удължи периода, в който жената не може да забременее, особено през първите 6 месеца след раждането. Но не е ясно с колко точно се удължава този период. Той зависи от различни фактори, като честотата на кърмене на бебето, фактори на средата (като стрес) или продължителността на сън на бебето.

 

Въпреки че закъснението на менструалния цикъл на кърмещата жена гарантира, че жената не може да забременее в 98% от случаите, това може да се случи само ако:

бебето ви е под 6 месечна възраст

кърмите бебето без бутилки, не използвате биберони и не му давате адаптирано мляко или друга храна

кърмите бебето на поискване

все още кърмите бебето и през нощта

кърмите най-малко 6 пъти дневно

кърмите минимум 60 минути дневно

 

Четете още: За бременността с Хашимото

 

Имайте предвид, че всяко колебание в режима на кърмене може да предизвика възстановяването на менструалния ви цикъл. Не разчитайте, че кърменето ще бъде 100% ефективна контрацепция, в случай, че опитвате да избегнете повторна бременност.

 

раждане, бременност, плодовитост, овулация, кърмене

 

Отново бременна

 

Като цяло при повечето жени овулацията не се възстановява веднага след раждането. Това се случва по различно време при всяка жена. Влияние оказват различни фактори, като тегло, стрес, тютюнопушене, диета и кърмене.

 

Ако искате да избегнете повторна бременност, говорете със своя лекар за различните методи на контрацепция, особено ако кърмите и не сте сигурни кога ще се възстанови менструалният ви цикъл.

 

Четете още: Какво трябва да правите, ако искате да забременеете?

 

Колко трябва да изчакате преди да забременеете?

 

В идеалния случай е добре майката да изчака най-малко 1 година между бременностите. По-дълъг период (над 2,5 г.), може да е от полза за предотвратяване на преждевременно раждане или раждане на бебче с поднормено тегло. Твърде кратките (под 18 месеца) и прекалено дългите интервали (над 60 месеца) се свързват с риск от отрицателни последици за майката и бебето.

 

Снимки: photosavvy Foter.com

Добави коментар