бебе, забременяване, контрацепция, овулация, кърмене

Колко скоро след раждането можете да забременеете отново?

Още едно бебе? Със сигурност за някои хора това би била страхотна новина, но за други – не съвсем. Струва си да се информирате за фертилитета и секса след раждането, за да не останете изненадани от втора бременност докато се грижите за новороденото си бебе.

 

През първите няколко месеца след раждане, животът ви може да се превърне в смесица от безсънни нощи, трилион сменени памперси, безброй пуснати перални и бебешко повръщано. Много е вероятно сексът в този период да заема едно от последните места в списъка ви със задачи.

 

В някои случаи обаче, двойките с новородено бебе все пак намират време за секс. И не само това, а току що дочакали едното бебе, се оказва, че започват да чакат появата на второ. Предлагаме ви малко информация, която ще ви е от полза, ако искате да избегнете тази ситуация.

 

бебе, забременяване, контрацепция, овулация, кърмене

 

Колко скоро е прекалено скоро?

 

Обикновено специалистите препоръчват на жените да изчакат до първия профилактичен преглед (около 6 седмици след раждането), преди да се върнат към сексуалния си живот. Обикновено до този момент тялото им се възстановява от раждането и бременността. В действителност обаче, много жени правят секс с партньорите си тогава, когато те самите се почувстват готови. Ако и вие сте от тях, не трябва да забравяте да използвате контрацептиви.

 

Ако жените не кърмят, овулацията им може да започне най-рано 28 дни след раждането. А дори и да кърмят, това пак може да се случи. Поради тази причина непланираната бременност се случва най-често в първите 6-9 месеца след раждане. Ето защо е важно да прецените дали искате да  имате още едно бебе точно в този момент или е добре да се пазите.

 

Четете още: Мога ли да забременея, ако имам киста на яйчника?

 

Можете ли да забременеете, ако кърмите?

 

Това е въпрос, за чийто отговор изключително много майки се заблуждават. Отговорът в действителност е, че можете да забременеете, въпреки че кърмите, но шансът е по-малък. Хормоналните промени, предизвиквани от кърменето, могат да потиснат овулацията.

 

бебе, забременяване, контрацепция, овулация, кърмене

 

Този метод на контрацепция е познат като лактационна аменорея и дава 95% сигурност, че няма да забременеете, но при определени условия. Ако бебето ви е под 6 месечна възраст, не сте имали вагинално кървене след раждането, кърмите бебето си на поискване и не му давате изкуствено мляко, като и ако времето между 2 кърмения не е повече от 4 часа, шансът за забременяване е около 5%. Ако смятате да се предпазвате от бременност чрез кърмене, добре е да се консултирате със своя лекар, за да сте наясно с детайлите и спънките, които биха могли да възникнат.

 

Четете още: Можете ли да забременеете, докато имате гъбична инфекция?

 

Какви предпазни средства могат да използват младите родители?

 

Презервативите могат да са добър избор за двойките, които скоро са станали родители. Ако след раждането страдате от вагинална сухота, използвайте лубрикант, който е на водна основа, тъй като вазелинът и минералните масла, могат да разградят латекса и да доведат до скъсване на презерватива.

 

Дори и да кърмите, имате възможност да приемате определени видове противозачатъчни. Подобни хапчета може да приемате най-рано 3 седмици след раждането и то само след консултация с гинеколог.

 

бебе, забременяване, контрацепция, овулация, кърмене

 

Ако не кърмите, можете да използвате и други видове противозачатъчни, съдържащи синтетичен прогестерон и естроген. Те са по-сигурен метод, тъй като блокират овулацията. И за този вариант обаче, трябва да изчакате поне 3 седмици след раждането, защото в противен случай, рискувате образуването на кръвни съсиреци.

 

Възможни са и други методи за контрацепция, които можете да обсъдите със своя гинеколог, в случай, че не сте готови още един малък човек да се присъедини към семейството ви в този момент. 

Добави коментар