бременност, тест, хормон на бременността

Колко скоро можете да направите тест за бременност?

Решили сте, че сте готови да имате бебе и работите по въпроса. При това положение, обаче, започват и да зачестяват моментите, в които нямате търпение да си направите тест, за да проверите дали не сте бременни. Проблемът е, че тестът не може да покаже дали сте бременни веднага, след като сте правили секс. Тук ще ви представим малко повече информация за това, кога да си направите теста за бременност, за да получите реални резултати.

 

На първо място това зависи от теста, който използвате. Всички тестове за бременност измерват количеството на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) в тялото – хормонът на бременността. Тестовете за бременност, които правите у дома, имат за цел да открият наличие на този хормон в урината.

 

Някои тестове за бременност са по-чувствителни от други. Най-чувствителните тестове могат да открият и по-ниски нива на ЧХГ – четири дни преди менструацията или 7 дни след половия акт.

 

бременност, тест, хормон на бременността

 

Чувствителността на теста за бременност е описана на опаковката и се измерва в mIU/ml (milli-international unit per millilitre). Като цяло тестовете за бременност варират по отношение на чувствителност от 10mlU/ml до 40mlU/ml. Колкото по-ниско е числото, толкова по-чувствителен е тестът и по-рано може да открие наличие на бременност.

 

Не забравяйте, че всяка бременност е различна. Най-точен резултат ще получите, ако си направите тест около периода на менструацията. Ако направите тест твърде рано, дори и с високо чувствителен тест, е възможно количеството на ЧХГ в урината да не е достатъчно, за да бъде засечено. Което означава, че е възможно да получите фалшив отрицателен резултат.

 

Четете още: Разбиране на тестовете за бременност

 

Възможно е при 1 от 10 жени количеството ЧХГ да е твърде ниско по време на пропуснатата менструация. Ако имате отрицателен резултат, но все още нямате менструация, направете нов тест след 3 дни. Ако сте бременни, е възможно нивата на хормона вече да са достатъчно високи и тестът да отчете положителен резултат.

 

бременност, тест, хормон на бременността

 

ЧХГ може да се открие и чрез кръвен тест. Като цяло кръвните тестове са по-чувствителни от домашните и могат да засекат бременност около 6-8 дни след овулацията. Въпреки това, вероятно лекарят ви няма да препоръча направата на кръвен тест, освен ако няма медицински показатели, които да го изискват.

 

Говорете с други хора, които правят опити за забременяване, общувайте активно с тях и споделяйте какво ви тревожи. И най-важното – не се отчайвайте!

 

Снимки: Andy Lederer, mpilote, http://snow.ipernity.com Foter.com

Добави коментар