Колко са полезни доматите?
Доматите са богат източник на ликопен, червен пигмент – каротеноид, фитонутриенти, които също се намират в динята, розовия грейпфрут, розовата гуава, и папаята.
Ликопенът е отговорен за червения цвят на доматите. В доматените растения, ликопенът спомага процеса на фотосинтезата и защитата на растението от щетите на прекомерната светлина. Ликопенът е най-мощният антиоксидант от всичките 600 естествено срещани каротеноиди.
Въпреки че ликопенът не е основната хранителна съставка за хората, може да се натрупва в определени тъкани и високите дози на ликопен може да предпазят от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Има много механизми, чрез които ликопенът може да да предпази от рак. Той е мощен антиоксидант и може да премахне вредните свободни радикали в тъканите на организма, в допълнение към увеличаването на производството на собствени антиоксидантни ензими в организма.
Четете още: Какви са ползите за здравето от зеленчуците
Ликопенът е получава най-голямо внимание, заради евентуалната му защита срещу рак на простата при мъжете. Според изследванията мъже, които хапват повече домати имат по-малък риск от рак на простатата.
Някои проучвания са изследвали връзката между нивата на ликопен в организма и риска от сърдечно-съдови заболявания. По-ниските нива ликопен в организма са свързани с началото на атеросклерозата и по-висок риск от инфаркт.
Четете още: Заредете се с цветни плодове и зеленчуци
Знаете ли, че…
• Доматите могат да бъдат в много други цветове освен червено, включително жълто, оранжево, зелено и лилаво. Следващия път, когато посетите местния пазар, потърсете т.нар. “heirloom tomatoes”. Въпреки, че те изглеждат доста по-различно от стандартните домати в супермаркета, хората казват, че вкусът им е далеч по-добър.
• Доматеният сос и кетчуп имат по-високо съдържание на ликопен, отколкото суровите домати.
• Ликопенът, подобно да други каротеноиди, е мастно-разтворим, което означава, че трябва да се ядат мазнини, за да се абсорбират в стомашно-чревния тракт. Най-малко 3,5 грама мазнини в храната са достатъчни, за да бъде усвоен ликопенът.
Снимки: *Kicki*, Darwin Bell, DrChumley1978 Foter.com