Колко килограма е нормално да се добавят към теглото по време на бременност

Теглото на жената от преди забременяването играе важна роля по време на бременността. В зависимост от това, дали теглото ви е поднормено, нормално или наднормено, е необходимо да наддадете различно количество килограми.

 

За да определите какво е теглото ви и колко килограма е препоръчително да наддадете по време на бременността си, е необходимо да изчислите индекса си на телесна маса. Можете да го направите с онлайн калкулатор, или като използвате следната формула:

BMI = W/h2

където:

• BMI е индекс на телесна маса

• W е теглото в килограми

• h е височината в метри

 

Индекс на телесна маса преди забременяването

Тегло, което е нормално да се наддаде при едноплодна бременност

Тегло, което е нормално да се наддаде при бременност с близнаци

По-малко от 18,5От 13 до 18 кгНяма определени препоръки
От 18,5 до 24,9От 12 до 16 кгОт 18 до 24,5 кг
От 25 до 29,9От 7 до 12 кгОт 14 до 22,5 кг
30 или по-висок…От 5 до 9 кгОт 11 до 19 кг

 

Как да запазя наддаването на тегло по време на бременността в здравословен диапазон?

 

Ако в периода на забременяването сте били със здравословно тегло, е нормално да качите между 0,5 и 2,2 кг през първия триместър и средно по около 0,5 кг седмично до края на бременността.

 

бременност, тегло, килограми, наддаване, бебе

 

Имайте предвид, че храненето за двама не означава да приемате 2 пъти повече калории от обикновено. През първият триместър дори не се нуждаете от допълнителни калории. Препоръчително е през втория триместър да приемате 340 допълнителни калории дневно, а през третия – 450.

 

Ако се затруднявате с поддържането на здравословна диета, помолете лекаря си да ви препоръча диета и упражнения, подходящи за бременни жени.

 

Вижте още: Как да контролирате апетита по време на бременност?

 

Какво ще се случи, ако наддам повече от препоръчителното тегло през бременността си?

 

Наддаването на повече от препоръчителното тегло по време на бременността ви ви излага на повишен риск от високо кръвно налягане, включително гестационна хипертония и прееклампсия. Тези състояния могат да доведат до преждевременно раждане.

 

Ако не ограничите прекомерното наддаване на тегло, се поставяте в риск от:

цезарово сечение

бебе с голямо родилно тегло, което може да затрудни самото раждане

наднормено тегло при следваща бременност, което може да доведе до различни усложнения

 

Какво ще се случи, ако наддам по-малко от препоръчителното тегло през бременността си?

 

бременност, тегло, килограми, наддаване, бебе

 

Наддаването на твърде малко тегло по време на бременността може да доведе до раждането на бебе с ниско родилно тегло (по-малко от 2,5 кг). Това може да доведе до най-различни проблеми при бебето, включително затруднено хранене и ниска кръвна захар. Освен това е възможно да се наложи бебето с ниско тегло да остане в болницата за по-дълго време.

 

Вижте още: Причини да не качвате тегло по време на бременността

 

Независимо от това, ако жените, които при забременяването си са с 22 килограма над препоръчителното тегло, не качат никакви или качат много малко килограми, намаляват риска от усложнения по време на бременността, като високо кръвно налягане, прееклампсия и раждането на голямо бебе.

 

Ако сте с наднормено тегло, говорете с лекаря си (в най-добрия случай – преди да забременеете) за начините да намалите рисковете, особено ако имате здравословно състояние, свързано с наднорменото тегло, като хипертония или диабет.

 

Как да се преборя с притесненията, свързани с промените, които настъпват в тялото ми по време на бременността?

 

Ако сте имали проблеми с теглото си в миналото, най-вероятно ще ви е трудно да приемете, че е добре да качите килограми по време на бременността си. Нормално е да се чувствате притеснени, когато стрелката на кантара се насочи нагоре. Напомняйте си, че част от теглото е необходимо за да бъде бременността ви здравословна и ще го свалите след като родите.

 

бременност, тегло, килограми, наддаване, бебе

 

Как да отслабна след раждането?

 

В най-честият случай жените губят около половината тегло, качено през бременността, през първите 6 месеца след раждането. Стандартно бебетата са около 3,400 кг, а амниотичната течност, плацентата и излишните течности в организма – 3,600 – 5,400 кг.

 

Вижте още: Седем принципа за правилно хранене по време на бременността

 

Колкото до останалите килограми – не забравяйте, че е отнело 9 месеца да ги качите и може да са необходими още толкова, за да ги свалите. Здравословният начин на хранене, комбиниран с редовно правене на упражнения или практикуване на друг спорт са най-добрият начин да се справите с излишното тегло и да запазите новата си форма.

 

Не започвайте веднага да намалявате калориите, които приемате. Грижите за новородено изискват много енергия, което означава, че трябва да давате на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае. Ако сте търпеливи, ще бъдете изненадани колко много килограми можете да свалите без усилие, особено ако кърмите.

 

Ако изпитвате затруднение със свалянето на килограмите, можете да потърсите помощ от диетолог и фитнес треньор. Те могат да ви помогнат да го направите без да поставяте здравето си в риск.

Добави коментар