Колко е опасна тежката ученическа раница?

Ученическата раница не трябва да тежи повече от 15 процента от теглото на детето. Учениците в началното и средното училище често носят тежки книги към и от училище. Раница, която е твърде тежка, която се носи неправилно, може да причини медицински проблеми.

 

Опаковането и правилното носене на раницата може да намали потенциалните вреди, обаче раници, които надвишават препоръчителното тегло може да предизвикат сериозни наранявания.

 

Изкривяване на гръбначния стълб

 

Тежката раница, която се носи през едното рамо може да причини навеждане на детето на една страна, което може да изкриви гръбначния му стълб и да му причини болка. Детето може да се предпази от гръбначно изкривяване и прегърбване, като използва и двете презрамки като ще разпредели теглото на раницата си равномерно и на двете рамена.

 

Притискане на гръбначния стълб

 

Четете още: Щастливо ли е детето ви в училище?

 

Теглото на раницата кара детето да се накланя напред, за да се адаптира към тежестта, като издава гърба си назад или се навежда напред към бедрата. Тази позиция може да доведе до притискане на гръбначния стълб.

 

Натиск върху раменете и врата

 

Презрамките на раницата могат да прилагат натиск върху кръвоносните съдове и нервите на раменете и врата на детето. Налягането може да причини болка и изтръпване на ръцете, краката и врата. Подплатените презрамки могат да облекчат прекалено големият натиск.

 

Преумора на мускулите

 

Раница, която се носи неправилно може да доведе до деформация или да повреди гръбнака и коремните мускули. Ако раницата се носи отпусната, теглото и може да накара детето да се накланя назад. Ако раницата не е правилният размер за детето ви, това ще доведе до неравномерно разпределение на теглото.

 

Четете още: Помогнете на детето си да заобича писането

 

За да защитите детето от мускулна треска, коригирайте презрамките, включително колана за кръста, ако раницата има такъв. Това ще гарантира, че раницата ще легне върху долната част на гърба на вашето дете.

 

Хронична болка в гърба и врата

 

Тежките раници могат да причинят силна или слаба болка и напрежение във врата и гърба. Лошата стойка причинена от тежката раница и болката могат да влошат проблема.

 

Случайни наранявания

 

Учениците носещи тежки раници могат да причинят наранявания и върху други хора, ако раницата удари или падне върху друго дете. Тежката раница може да повлияе на начина, по който детето ходи, може да го накара да се спъва или да пада.

Добави коментар