Колко е важна феталната морфология? – част 1

Интервю с Доц. д-р Петя Андреева, Отговорно лице по асистирана репродукция към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ във връзка с благотворителната кампания „Любовта е действие“

 

Визитка:

 

Доц. д-р Петя Андреева завършва медицина (1997 г.) и специализация по акушерство и гинекология (2002 г.) в София. Стартира своята професионална реализация в Универстетска АГ болница „Майчин дом”, София.

 

Още от началото на своята АГ специализация, д-р Андреева се обучава и работи в областта на асистираните репродуктивни техники под ръководството на доайена на репродуктивната медицина в България, Доц. Атанас Щерев. Д-р Андреева е провела редица курсове и специализации в тази насока.

 

През 2005 г. кандидатства и печели грант от Matsumae International Foundation, Япония за провеждане на научно-изследователски проект за Doppler изследване на имплантационния потенциал на пациенти, провеждащи IVF. В началото на 2007 г. д-р Андреева стартира този проект в Hyogo College of Medicine Ob/Gyn Department, IVF unit, Nishinomiya, Hyogo, JAPAN.

 

В рамките на престоя си в Япония провежда и обучение в областта на инфертилитета и асистираните репродуктивни техники в Hyogo College of Medicine, IVF unit и в IVF Namba Clinic, Center for Reproductive Medicine and Infertility, Osaka. През 2013 г. преминава курс по фетална медицина в London в King’s College of Medicine & FMF, под ръководството на Prof. K. Nicolaides.

 

Доц. д-р Андреева е автор на редица публикации и презентации в български и международни специализирани списания и научни форуми.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Андреева, според вас важно ли е провеждането на кампании като „Любовта е действие“?

 

Доц. Андреева: Звънкият смях на бебе у дома е най-голямата радост за една жена и двойка и ние сме щастливи, че като специалисти по репродуктивна медицина можем да помогнем на доверилите ни се пациенти да изпълнят тази съкровена човешка мечта за дете.

 

Негативните демографски тенденции в последните две десетилетия в България, обаче поставят клиниките по асистирана репродукция в България в положение не само да създават радост за двойките с репродуктивни проблеми, а да са част от битката за запазването на „демографското здраве” на българската нация.

 

Четете още: Безплодието: често задавани въпроси

 

Кампанията „Любовта е действие” съдържа сериозен социален елемент – чрез нея и организаторите от ИнВитроБГ, и ние, специалистите по репродуктивна медицина, се надяваме, че ще можем да помогнем на двойки, които безвъзмездно ще могат да извършат процедури във водещите клиники по асистирана репродукция в България.

 

В допълнение обаче тази публична кампания ще спомогне за повишаване на обществената чувствителност към проблемите на безплодието и ще увеличи информираността на обществото за възможните пътища на лечение за постигане на бременност.

 

В рамките на кампанията „Любовта е действие“ от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ даряваме ин витро/ICSI процедура с приложение на допълнителните техники IMSI, Spindle View и Ембриоскопия (ако са приложими при съответната двойка).

 

МТА: Вие работите вече дълги години в областта на репродуктивното здраве. Забелязвате ли повишаване на информираността на пациентите по отношение на профилактиката и лечението на стерилитета?

 

Доц. Андреева: Благодарение на интернет, информацията е все по-достъпна. Моят съвет обаче е винаги да се внимава от какви източници черпим информация. Съществуват все повече електронни специализирани издания, които помагат на интересуващите се да са добре и професионално информирани.

 

Четете още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Знаещият човек е много по-уверен. Двойките с репродуктивни проблеми постепенно стават активната страна в търсенето на информация. Това вече не е тема табу. Медицината се развива толкова бързо, че само за няколко години възникват все повече технологии за асистирана репродукция и проследяването на бременността.

 

Например различните информационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са толкова богати и достъпни, че дават ясна представа на пациентите какво им предстои по време на една асистирана репродукция, проследяването на бременността или самото раждане. Нека не забравяме обаче, че най-достоверният и сигурен източник, от когото ще получат специализирана медицинска информация с индивидуален подход и внимание, това е лекарят.

 

Продължава на: Колко е важна феталната морфология? – част 2

 

Този материал е част от благотворителната кампания „Любовта е действие“ – 2014 г.

Добави коментар