Колко е важна феталната морфология? – част 2

Интервю с Доц. д-р Петя Андреева, Отговорно лице по асистирана репродукция към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ във връзка с благотворителната кампания „Любовта е действие“

 

Продължава от: Колко е важна феталната морфология? – част 1

 

МТА: Интересуват ли се хората от пренаталната диагностика? Запознати ли са с това какви изследвания е необходимо да се направят?

 

Доц. Андреева: Както казах, пациентите стават все по-информирани. Наясно са, че трябва да направят първи триместър скрининг тест (познат у нас като биохимичен скрининг) и специализирани изследвания като фетална морфология. Важно обаче е тези изследвания да се правят от сертифициран специалист по фетална медицина. В противен случай не е ясно доколко може да се има доверие на получените резултати.

 

Медицината постоянно се развива и възникват нови възможности. Сред тях е и въведеният в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ неинвазивен пренатален тест за изследване на хромозомни аномалии Harmony, който дава 99% сигурност при установяване на синдромите на Даун, Патау и Едуардс. Тестът е два пъти по-евтин от алтернативни изследвания, а е изключително сигурен. Положителното е, че чрез подобни неинвазивни тестове се избягват рисковете за загуба на бременността, както например при инвазивната амниоцентеза.

 

Прецизното проследяване на бременността е много важно за раждането на живо и здраво бебе. Много бременни спестяват различни специализирани прегледи или по-скоро не са запознати с възможността да ги извършат. Например добре е прегледи при специалист по фетална медицина да се извършат на три пъти по време на бременността. Много бременни дори не знаят за това.

 

Четете още: Имунологично безплодие

 

Нашите специалисти по фетална медицина препоръчват първия преглед на бременната при тях да е в периода 11-13 гестационна седмица (г.с.). Тогава се прави първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии. Важността на скрининговата програма е да получим важна информация за нормалното развитие на плода и самата бременност още в самото ѝ начало. Това е моментът, в който определяме коя бременност е с висок риск от хромозомни аномалии у развиващото се бебе.

 

Освен това чрез извършваната от нашите фетални специалисти високоспециализирана гинекологична и ултразвукова диагностика на маточна шийка ние имаме възможност за скриниране и превенция на бременността. Чрез нея можем да направим ранно сигнализиране при опасност от преждевременно раждане.

 

Прегледът в 11-13 г.с. ни дава възможност да предоставим на бременната и на нас като проследяващи лекари детайлна информация от анеуплоидния скрининг, както и данни за структурни дефекти на развиващото се бебе и цялостен риск от неблагоприятно развитие на бременността.

 

Следващият препоръчителен ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина е в периода 18-24 г.с. Това е времето, когато се преглежда подробно развитието на плода, за да изключим всякакви структурни дефекти. Тогава се уверяваме, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно.

 

Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от преекпламспия или от развитие на малък за гестационната възраст плод. В случаите, които се установи последното, се прави препоръка за родоразрешение и прогноза за дългосрочните шансове за правилно неврологично развитие на бебето.

 

Четете още:  Когато бебето се бави

 

Последният ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина е в 32 г.с., когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Това се прави с доплерова ултразвукова диагностика на различните органи и системи. В този срок на бременността специалистът по фетална медицина прави оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява, ако има някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия лекар или екипът, който ще води раждането.

 

МТА: Има ли разлика при проследяването на бременност, получена по нормален път и бременност, получена при инвитро?

 

Доц. Андреева: Няма никаква съществена разлика, освен може би психологическите нагласи на бъдещите майки. Разбираемо при ин витро заченатите бременности, които често са дълго чакани от жената и двойката, вниманието на бъдещите родители е много по-засилено.

 

От физиологична гледна точка обаче няма никакви различия между една бременност зачената спонтанно и друга, зачената чрез асистирана репродуктивна технология. И при двете препоръката ми е да се направят всички необходими прегледи и изследвания, които ще назначи наблюдаващият бременността лекар.

 

Не на последно място бих казала, че е изключително важно къде се правят тези високоспециализирани прегледи и тестове. Не е случайно, че в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ създадохме специализирано звено по фетална и пренатална медицина, за да предложим наистина комплексни грижи за пациентите. Там обединяваме опита на специалистите с високите технологии.

 

Четете още: Как се диагностицира безплодието при жената?

 

МТА: При какви показатели от изследванията бременността се счита за рискова и трябва да се следи по-внимателно?

 

Доц. Андреева: Всяка бременна в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се радва на индивидуално отношение и внимателни грижи. Когато казваме, че бременността трябва да се следи внимателно имаме предвид, че при многоплодна бременност, при бременни над 40 г., жени с високо артериално налягане, наднормено тегло или с придружаващи заболявания съществува по-голям риск от възникване на усложнения.

 

МТА: Какво бихте пожелали на бъдещите майки?

 

Доц. Андреева: Пожелавам им безпроблемна бременност и да отгледат здрави и безгрижни деца!

 

Този материал е част от благотворителната кампания „Любовта е действие“ – 2014 г.

Добави коментар