Колко дълго трябва да се изчака, преди да заченете отново след цезарово сечение?

Като общо правило, вероятно ще трябва да се изчака с опитите за зачеване около 18-23 месеца, същия период се препоръчва за жени, които са раждали вагинално.  Това може да изглежда дълго време, но току що сте имали голяма операция, в допълнение към раждането трябва да позволите на тялото си да се възстанови и да попълни загубените хранителни вещества.

 

Например може да сте анемични, защото желязото се е прехвърлило на бебето чрез плацентата по време на бременността, както и на загубата на кръв, по време на раждането. Жените, които раждат, чрез цезарово сечение губят два пъти повече кръв – около 2 литра средно – от жените, които раждат вагинално.

 

Проучванията също така показват , че жените, които зачеват по-рано от 6 месеца след раждането може да имат по-висок риск за усложнения като перфорация на матката или преждевременно раждане и бебе с ниско тегло.

 

Колко дълго трябва да се изчака, преди да заченете отново след цезарово сечение? Ако забременеете преди да минат 18 месеца след цезаровото ви сечение, не се паникьосвайте. 18 месечната пауза между ражданията е предназначена да намали риска от усложнения, но много жени забременяват по-рано и всичко с тях е наред.

 

В действителност, ако сте в края на 30-те, може да има смисъл да започнете да опитвате да заченете девет до 12 месеца след цезаровото сечение. Не е необичайно за жените след 35 да имат проблеми със зачеването на второто бебе, както и риск от усложнения, заради възрастта. Най-доброто време да забременеете отново е различно при всяка жена, така че се консултирайте с вашият лекар за вашите специфични обстоятелства.

 

Снимки: stockimages, Michal Marcol FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар