Колко дълго може да остане детето в седалка за автомобил?

Родителството е свързано с много отговорности. Постоянно ви се налага да мислите за безопасността на детето си. За да е защитено по време на път, трябва да му осигурите столче за автомобил. To трябва да бъде съобразено с възрастта, теглото и височината на детето.

 

Използването на подходящо детско столче или седалка за автомобил може да предпази детето в случай на катастрофа и да намали значително риска от нараняване или смърт.

 

дете, автомобил, детско столче, седалка, кола

 

Как да изберете правилното детско столче за кола?

 

Според Законът за движение по пътищата в България, родителите задължително трябва да използват детски столчета за автомобил за обезопасяване на децата. В зависимост от теглото на детето, детските седалки се разделят на 5 групи:

• група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;

• група 0+ – за деца  до 1 г. с тегло под 13 кг;

• група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг;

• група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;

• група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

 

Четете още: Детско столче за кола

 

Посочените изисквания варират за различните държави, в които детските столчета и седалки са задължителни, затова ако ви предстои пътуване в чужбина е хубаво да проучите какви са техните закони.

 

Детските столчета с висока облегалка са подходящи за по-малките деца. Те разполагат с предпазни колани, които могат да защитят детето от камшичен удар по време на катастрофа.

 

дете, автомобил, детско столче, седалка, кола

 

Детската седалка повдига децата така, че предпазният колан застава пред гърдите, а не на шията. Освен това долната му част обхваща и бедрата на детето, вместо корема. Неправилно поставеният предпазен колан може да доведе до нараняване при евентуален инцидент. Седалките без облегалка са подходящи само в случаите, че седалката има облегалка за главата.

 

Препоръки

 

Изборът на правилното столче или седалка е от голямо значение. Никога не използвайте столче за автомобил или допълнителна седалка, ако не са в добро състояние или са претърпели някакъв вид произшествие, без значение колко незначителни ви се струват щетите. Уверете се, че седалката, която избирате, е на по-малко от 6 г. и има инструкции за употреба.

 

Четете още: Как да научите детето си да пише истории?

 

Правилна употреба

 

След като изберете най-добрия вариант за детско столче или седалка, важно е да го поставите и използвате правилно. Преди всичко, прочетете ръководството и вижте какво точно трябва а направите.

 

дете, автомобил, детско столче, седалка, кола

 

Не забравяйте, че столчетата и седалките не изключват употребата на предпазен колан. Ако ползвате детско столче с облегалка, трябва да го нагласите така, че да мине през предназначения за него канал на столчето. Регулирайте го така, че столчето да не мърда повече от 3 см.

 

Ако ползвате седалка, нагласете колана така, че да не преминава през шията и корема на детето.

 

Снимки: sean dreilinger, Lars Plougmann, gracobaby Foter.com

Добави коментар