Колко време отнема забременяването?

Никой не може да каже точно колко време ще е необходимо, за да забременеете. Това, което можем да кажем, е колко време обичайно е необходимо на повечето двойки.

 

Колко време отнема забременяването?

 

Повечето двойки забременяват в рамките на 3 месеца. Може да отнеме и по-дълго време, особено ако потенциалните родители са по-възрастни или имат вредни навици, влияещи на фертилността (като пушене), или имат някакъв здравословен проблем.

 

От всички двойки, които се опитват:

 

• 30 % забременяват при първия менструален цикъл (за около 1 месец);

• 59 % забременяват в рамките на 3 менструални цикъла (за около 3 месеца);

• 80 % забременяват в рамките на 6 менструални цикъла (за около 6 месеца);

• 85 % забременяват в рамките на 12 менструални цикъла (за около 12 месеца);

• 91 % забременяват в рамките на 36 менструални цикъла (за около 3 години);

• 93 – 95 % забременяват в рамките на 48 менструални цикъла (за около 4 години).

 

Четете още: Планиране и подготовка за бременността

Ако опитвате да забременеете в продължение на цяла година, без да имате успех, е хубаво да се консултирате със специалист. Възможно е, да успеете и самостоятелно, ако продължите да опитвате, но в случай, че имате някакъв проблем, е по-добре да потърсите помощ от специалист, отколкото да губите години наред, докато биологичният ви часовник продължава да тиктака.

 

Ако сте на 35 (или повече) времето е дори по-ценно, затова е по-добре да потърсите помощ по-скоро.

 

Колко двойки се нуждаят от помощ, за да успеят да забременеят?

 

Около 90 % от двойките зачеват по естествен начин. Останалите 10 % евентуално са диагностицирани със стерилитет (Около 93 -95 % от двойките вероятно могат да заченат по естествен начин, ако опитват достатъчно дълго. Само че е по-добре да получите помощ, отколкото да чакате да разберете дали сте от тях.).

 

„Стерилитет” означава просто, че сте опитвали да забременеете 1 година, но без успех. Голяма част от двойките, диагностицирани със стерилитет, успяват да заченат след като получат медицинска помощ. При останалите обикновено се налага да разгледат други възможностти, като сурогатство, оплождане чрез чужда сперма или осиновяване.

 

Как възрастта се отразява върху фертилността?

 

Колкото по-възрастни ставате, толкова повече време може да ви отнеме да забременеете. След 1 година опити, около 86 % от здравите жени, които са в началото на 20-те си години, успяват да забременеят. Този процент пада до 36 % при здравите жени, които са в началото на 40-те си години.

 

Четете още: Ще ставате баща: Какво трябва да знаете?

 

Средно, пика на плодовитостта на жените е в 24-ата им година и започва да пада след 35-тата. Въпреки че с напредването на възрастта забременяването става по-трудно, много жени имат здравословни успешни бременности в 40-те си години.

 

Мога ли да забременея по-бързо?

 

За щастие, отговорът е „да”. Ето няколко стъпки, чрез които можете да го постигнете.

 

Първо разберете кога сте в овулация. Можете да забременеете само когато овулирате (яйцеклетката се освобождава от яйчника).

 

Второ, синхронизирайте правенето на секс с овулацията. Иследвания показват, че двойките, които планират правенето на секс в периода на овулацията, зачеват по-бързо (най-доброто време да правите секс е от 2-3 дни преди овулация до самата овулация).

 

Подгответе тялото си за бременността. Вашето общо и репродуктивно здраве са много важни фактори за забременяването. Затова си направете цялостен профилактичен преглед. Потърсете информация относно правилното хранене. Освен това, ако сте с поднормено или наднормено тегло, това може да се отрази на зачеването.

Добави коментар