колики, бебе, успокояване, вода, сън, храни

Колики – как да се справите? – част 2

Продължава от: Колики – как да се справите? – част 1

 

Времето преди сън

 

Повиването не само може да накара бебчето ви да заспи, има и добри шансове да го накара да спи по-дълго. Според проучванията, бебетата, които биват повивани спят по-дълго от тези, които не са. Това е така, защото бебето мърда по време на сън и собствените му движения могат да го събудят.

 

Изкъпете бебето си

 

Топлата вана в средата на коликите може много да разсее и отпусне бебетата. Някои от тях се наслаждават на времето за баня и се успокояват от течащата по гръбчето им вода. Освен това бебето ви може да харесва и звука на течаща вода.

 

колики, бебе, успокояване, вода, сън, храни

 

Биберон

 

Всяко нещо, което помага на бебето ви да се успокои, е спасение в този момент. Можете да му предложите биберон, дори и по принцип да не му давате такъв.

 

Газове

 

Газовете не предизвикват колики, но някои бебета, които имат колики имат също и газове. Причината за това е, че те поглъщат въздух, докато плачат. Опитайте се да облекчите газовете на бебето, доколкото това е възможно.

 

Възможно ли е бебето ми да не понася някои храни?

 

Друга причина за стомашни проблеми, които имитират колики, е непоносимост или алергия към млечният протеин, който се съдържа в кравето мляко или към други храни. Ако смятате, че бебето ви може би има такъв проблем, опитайте следните неща:

 

Четете още: Как да помогнете на бебето да спи до по-късно сутринта?

 

Промяна в диетата, ако кърмите

 

Ако мислите, че бебето ви е чувствително към нещо в кърмата ви, говорете с лекаря си. Той може да ви посъветва да премахнете млечните продукти от менюто си в продължение на няколко седмици – толкова е необходимото време да се изчисти млечният протеин от кърмата ви.

 

колики, бебе, успокояване, вода, сън, храни

 

Ако това не помогне, потърсете проблема в другите хранителни продукти. Има много противоречия относно това кои храни създават проблеми, но основните заподозрени са пшеницата, яйцата, ядките, плодовете, кофеина и шоколада. Спрете да ядете за няколко дни храните, за които подозирате, че създават проблеми за бебето ви.

 

След това отново започнете да хапвате тези храни, една по една, за да видите на коя храна бебето реагира отрицателно. Процесът може да отнеме известно време, но ако бебето ви спре да плаче, ще си струва.

 

Промяна във формулата

 

Формулата не предизвиква колики, но може да си заслужава да опитате да я подмените с друг вид, ако бебето ви плаче прекалено много. Посъветвайте се с лекаря си към какво адаптирано мляко да се насочите.

 

Четете още: Грижа за пъпчето на новороденото

 

Има ли лекарства или добавки, които успокояват коликите?

 

Освен пробиотиците, които споменахме по-горе, можете да опитате и с капки за колики – при някои бебета те помагат. Няма гаранция, че ще облекчат коликите, но като цяло са безопасни и няма да навредят.

 

Не давайте на бебето си никое от следните неща в опит да го успокоите:

 

• Детски зърнени каши или други твърди храни. Бебето ви не е готово да се храни с твърда храна и тя изобщо няма да му помогне срещу коликите.

 

колики, бебе, успокояване, вода, сън, храни

 

• Лекарства, като спазмолитици или антихистамини. Те не са безопасни за вашето бебе.

 

• Билкови чайове или добавки. Някои изследвания показват, че някои билки са полезни за коликите, но тъй като силата, количеството и качеството на билките не може да бъде гарантирано, те могат да бъдат опасни. Поради тази причина, експертите съветват да не давате билки на бебето си или да го правите само под ръководството на лекар.

 

Говорете с лекаря си преди да дадете на бебето нещо различно от кърма или адаптирано мляко.

 

Снимки: c r z, photosavvy Foter.com

Добави коментар