колики, бебе, успокояване, плач, пробиотици

Колики – как да се справите? – част 1

Мисля, че бебето ми има колики. Какво мога да направя?

 

Ако бебчето ви е в добро здраве и е под 5 месечна възраст, и плаче в продължение на повече от 3 часа подред в 3 или повече дни в седмицата в рамките на поне 3 седмици (да, това са доста сълзи), най-вероятно има колики. Предлагаме ви малко повече информация за това как да помогнете на бебето си и да запазите здравия си разум, като се справите с коликите.

 

Имайте предвид, че намирането на облекчение може да отнеме известно време и принципът обикновено е проба – грешка, тъй като едни методи работят добре при някои бебета, а при други – изобщо. Преди обаче да правите каквото и да било, посетете лекар. Той ще прегледа бебето и ще се увери, че няма медицински проблеми или проблеми с храненето, които биха могли да са причина за плача.

 

колики, бебе, успокояване, плач, пробиотици

 

Опитайте с пробиотици

 

Според проучванията чревната микрофлора на бебетата, които имат колики, се различава от тази на бебетата, които нямат. Пробиотиците помагат за намаляването на симптомите на колики при някои бебета. Посъветвайте се с вашия педиатър, за да препоръча подходящ пробиотик за бебето ви.

 

Използвайте топла бутилка с вода

 

Затоплянето на коремчето може да помогне за намаляване на симптомите на коликите при някои бебета. Напълнете една бутилка с топла вода и я увийте в кърпа. Поставете я на корема си и сложете бебето да лежи върху вас. Бъдете внимателни за температурата на водата, защото топлата за вас вода, може да се окаже гореща за нежната бебешка кожа.

 

Четете още: Повиване на новородено бебе

 

Опитайте с нежен масаж

 

Възможно е бебето ви много да хареса нежния масаж и да се успокои или пък да се стимулира прекалено много от него. Наблюдавайте как реагира на масажа и преценете дали има положителен или отрицателен ефект.

 

Вдигнете малко шум

 

Бебетата харесват звуци, които им напомнят ритмичната сърдечна дейност и нежните свистящи шумове, които чуват в утробата. С изненада може да откриете, че бебето ви се успокоява от шума на пералнята, прахосмукачката, сешоара или аспиратора в кухнята. Можете да опитате и със запис на дъжд или бял шум – те също могат да го успокоят.

 

колики, бебе, успокояване, плач, пробиотици

 

 • Затишие

 

Някои бебета се успокояват, когато покрай тях е тихо. Наблюдавайте бебето си кога е по-спокойно и му осигурете това, от което се нуждае.

 

Полюлейте го

 

Бебетата се успокояват от нежните движения, така че не е лоша идея да инвестирате в люлеещ се стол или бебешка люлка. Възможно е бебето ви да се успокоява, ако го разхождате из дома си или го люлеете. Освен това, ако го държите близо до гърдите си и усеща сърдечните ви удари, това също ще му действа успокояващо. Можете да се опитате да подскачате леко, докато го прегръщате.

 

Четете още: Колики в кърмаческа възраст

 

Седнете зад волана

 

Според много родители най-добрият лек срещу колики е возенето в автомобил – шумът, вибрацията, движението – всички те успокояват бебето. Сложете бебето в бебешката му седалка и си направете кратка разходка заедно.

 

Сменете атмосферата

 

Ако до сега сте били на закрито и бебето ви не се успокоява, опитайте да излезете на разходка с количка, слинг или кенгуру. Новите гледки, звуци, миризми, ритмичното движение и чистия въздух могат да успокоят бебето и то да заспи. От друга страна, ако цяла сутрин сте били навън, прибирането на тихо у дома може да го успокои.

 

колики, бебе, успокояване, плач, пробиотици

 

Опитайте с различна позиция

 

Бебето ви може да се чувства най-удобно залюляно в ръцете ви или да предпочита по-изправено положение, може да му харесва да лежи по корем в скута ви. Опитайте различни позиции, когато е разстроено, за да разберете как му е най-удобно.

 

Повийте го

 

Помислете на колко тясно е било бебето ви преди да се роди и ще добиете представа колко голям му изглежда света в момента. Повиването е древен метод за „опаковане“ на бебчето, така че то да се чувства сякаш отново е в матката ви. Възможно е повиването да успокоява бебето ви, но внимавайте как го правите. Неправилното повиване може да доведе до негативни последици.

 

Продължава на: Колики – как да се справите? – част 2

 

Снимки: Caitlinator, Kit4na, Pedro Klien, roblawton Foter.com

Добави коментар