Коликите – можем ли да ги преборим?

Терминът стомашни колики се използва за описание на бебе, което макар и да е щастливо и доволно през по-голямата част от деня, има и периоди на нервност, несвързани с глад или мокри пелени. Тези периоди на нервност обикновено се случват през нощта и могат да продължат с часове. За щастие, коликите се самоограничават – обикновено започват на около 2 седмична възраст и отшумяват от 2 до 3 месечна възраст на бебето.

 

Какво може да бъде направено?

 

Справянето с коликите е различно при всяко бебе и няма точно определен начин за лечението им, точно както няма точно установена причина за появата им. Има някои основни неща, които може да се опитат за облекчаването на коликите, като някои работят за някои бебета, а за други не.

 

На първо място се консултирайте с педиатъра на бебето, за да се уверите, че няма друга здравословна причина за неразположенията на бебето.

 

Във времето за хранене се опитайте да си осигурите тишина и спокойствие, и не бързайте. Бебето трябва да се храни в удобна позиция и с чести оригвания. Уверете се, че бебето не е гладно и получава достаъчно храна, като следите мокрите пелени за деня.

 

Четете още: От колко мляко се нуждае бебето през първите няколко дни?

 

Ако кърмите трябва да отстраните от диетата си всичко, което съдържа кофеин – кафе, чай, безалкохолни напитки и т.н.

 

Премахнете цигарения дим от околната среда на бебето с колики. Новородените, изложени на пасивно пушене е три пъти по-вероятно да страдат от колики.

 

Доказано е, че нежните люлеещи движения, действат успокояващо на някои бебета с колики, разходката с кола също помага. Всяко клатещо движение може да облекчи коликите, от разклащането на люлката до разходката с бебешката количка, може да подейства като магически антидот на атаката на коликите.

 

Настроението на плачещото бебе може да се промени драстично, когато то чуе нови повтарящи се звуци, като шума на прахосмукачката, сешоара за коса, кухненския аспиратор и др.

 

Четете още: Слингът – удобство за майките

 

Физическия контакт с вашето бебе го кара да се чувства приятно и сигурно. Можете да носите бебето в слинг или кенгуро, докато вършите домакинската си работа или се грижите за другите си деца. Гушкането на вашето бебе в периода на коликите няма да му навреди, а напротив.

 

Пуснете тиха и нежна музика в стаята на бебето.

 

Опитайте да повиете бебето след хранене и преди сън, но внимавайте с луксацията на тазобедрените стави (краката на бебето не трябва да се пристягат в напълно изпънато положение).

 

Четете още: Дисплазия на тазобедрената става при бебетата

 

Родителите трябва да получат цялата помощ, която им предлагат. Ако някой близък или роднина, на когото имате доверие ви предложи да се погрижи за бебето за малко, не му отказвайте. Липсата на сън и достатъчно почивка може да доведедо  загуба на силите и увереността ви.

 

Никое бебе не се нуждае от уморена и раздразнителна майка, затова не се чувствайте виновни, че сте се разделили за няколко часа. Разходката с количката за един час с баба може да направи чудеса.

 

Ако бебето е нервно след всяко хранене, дави се, повръща, то може да има рефлукс. Ако имате съмнения, че неразположенията на бебето ви не се дължат само на коликите се обърнете към неговия педиатър.

 

Запомнете, преди всичко бъдете търпеливи!

Добави коментар