Коледното утро

Коледното утро е едно от най-вълнуващите през годината, особено за малчуганите, очакващи с нетърпение да видят какво е оставил за тях Дядо Коледа под елхата. Повечето семейства стават рано в коледната сутрин, след празничната вечеря на Бъдни вечер. Религиозните християнски семейства се молят в коледното утро в чест на раждането на Исус Христос.

 

В някои държави, а и в България, коледното утро се посреща с традиционни песни. Към коледното пеене могат да се присъединят всички – от най-малките, до най-големите! Цялото семейство се поздравява в това празнично утро.

 

Различните култури имат различни традиции и начини да пресъздадат витлеемските ясли, в които се е родил Исус Христос. Освен тази украса, преди коледната сутрин, семейството обикновено вече е създало коледния дух в дома си. Елхата е украсена, на върха ѝ е блеснала красива коледна звезда. Светят празнични лампички и в къщата изобилстват цветни гирлянди.

 

Вижте още: Заедно по Коледа

 

Подаръците за всички членове на семейството се оставят под елхата на Бъдни вечер или много рано в коледната сутрин. Малките деца от почти всички култури вярват, че Дядо Коледа е посетил дома им през нощта и е оставил подарък за тях под елхата.

 

Поради тази причина, децата се събуждат много рано в коледното утро, за да видят какво им е донесъл Дядо Коледа или пък какво са получили от родителите си, в случай, че вече не вярват в съществуването на добрия старец.

 

Много семейства, особено такива в чиито дом има камина, окачат коледни чорапи в близост до нея или до коледната елха. След като семейството се събуди, всички обличат най-красивите си дрехи и се наслаждават на разкошна коледна закуска. Масата е отрупана със сладкиши, бисквити и други домашно приготвени вкусотии.

 

Вижте още: Как се празнува Коледа по света?

 

По стара традиция, в коледната сутрин коледари посещават домовете в близост и пеят коледарски песни. Освен коледното утро, традиционно семейството се събира на празничен обяд и вечеря. Характерна e обилната трапеза и голямото разнообразие от вкусни, домашно приготвени ястия. Всъщност сутринта на Коледа е един от най-хубавите моменти в годината, когато цялото семейство може да се наслади на компанията на най-близките си хора!

Добави коментар