Коледни сармички

Всеки може да нареди любимите си ястия на коледната трапеза. Там обаче си има и няколко задължителни вкусотии, за които е редно да се погрижите. Разбира се, най-традиционното от тях са малките, вкусни зелеви сармички. Кой не ги обича? В случай обаче, че нямате много време, предлагаме ви една лесна и бърза рецепта, с която да приготвите неустоимо вкусни сармички.

 

Ето какво ще ви е необходимо:

 

500 гр кайма

1 ч.ч. ориз

2/3 ч.ч. олио

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. кимион

1 ч.л. черен пипер

1 с.л. чубрица

1 глава лук

3 ч.ч. вода (за варене)

зелеви листа за завиване на сармичките

 

зелеви, сарми, кайма

 

Как да приготвим сармите:

 

Поставете ориза в купа и добавете към него олиото. Оставете ги по този начин за 3-4 мин. Нарежете главата лук на много ситно. Прибавете лука към каймата и ги омесете добре. След това добавете и подправките (червения и черния пипер, кимиона и чубрицата). Омесете отново добре, докато подправките се разпределят равномерно навсякъде в каймата.

 

След това е време да добавите и ориза, който предварително сте смесили с олиото, към каймата. Отстранете жилките по зелевите листа, защото те ще развалят вкуса, ако не ги премахнете. След като приключите това, започнете да поставяте смес с големината на бадем върху всяко листо и завийте сармичка. Размерът може да варира според личните ви предпочитания и размера на зелевите листа.

 

Четете още: Коледен тиквеник

 

Покрийте дъното на тенджерата с вече завитите и готови сарми. Специфичното е, че трябва да поставите върху сармите чиния с размера на тенджерата, която да ги притиска, докато се варят. Добавете 3-те чаши вода, като една от тях може да е и от зелевата чорба.

 

зелеви, сарми, кайма

 

Важно е да запомните, че сармите трябва да се варят на бавен огън за около 2 часа, докато станат напълно готови. Сервирайте с настроение и им се насладете в празничната нощ. 

 

Снимки: Andurinha, Кулинарно Foter.com

Добави коментар