Коледен чийзкейк

Един подходящ десерт за коледните празници.

 

Необходими продукти:

 

• 200 гр бисквити

• 85 гр не солено масло, разтопено

• 500 гр крема сирене

• 100 мл гъста сметана

• 3 яйца

• 200 гр пудра захар

• ½ ч.л. ванилия

• 300 гр заквасена сметана

• 150 гр кисело мляко

• 300 гр замразени боровинки

• 1 ч.л. арарут

• 8 малки клончета розмарин поръсени с пудра захар, за украса

 

Стъпка 1

 

Загрейте фурната на 180 градуса.

 

чийзкейк, коледен, презници

 

Стъпка 2

 

Натрошете бисквитите на ситно с помощта на кухненски робот или на ръка. Добавете маслото и смесете добре. Равномерно разпределете сместа като основа в тава с диаметър 20 см и ги притиснете добре. Оставете я да се охлади и се заемете с плънката.

 

Стъпка 3

 

Поставете сиренето, гъстата сметана, яйцата, 100 гр пудра захар и част от ванилията в купа и разбийте добре, докато получите гладка смес. След това разпределете сместа върху бисквитената основа.

 

Стъпка 4

 

Печете в продължение на 30 мин или докато пълнежът стегне. Извадете чийзкейка от фурната и го оставете да се охлади за 15 мин.

 

боровинкова смес, коледен чийзкейк

 

Стъпка 5

 

Смесете заквасената сметана, киселото мляко, другите 50 гр от пудрата захар и останалата ванилия. Разпределете върху кейка, а след това върнете във фурната за още 10 мин. Оставете кейка да се охлади, след което го поставете в хладилник в за 4 часа или една нощ.

 

Стъпка 6

 

Поставете останалата част от пудрата захар и боровинките в тенджера на слаб огън. Покрийте с капак и варете в продължение на 5 мин. Махнете капака и разбъркайте. Продължете да варите, докато боровинките отделят сок. Накълцайте арарута на парченца и го добавете към сместа в тенджерата с боровинките и продължете да готвите докато се сгъсти. Махнете от огъня и охладете.

 

Стъпка 7

 

За да сервирате, сложете боровинковата смес на върха на кейка и гарнирайте с розмариновите клончета. 

 

Снимки: Dabbisch, foonus Foter.com 

 
Добави коментар