коледно, пънче, руло, какао, захар

Коледен десерт – Пънче

Коледното пънче е френска торта, която е изключително подходяща за коледен десерт. Оригиналното име на това ефектно и вкусно коледно изкушение е „Buche de Noel“. Рецептата включва шоколад и сметана – вкусно, нали?

 

Обикновено Коледното пънче се украсява с пудра захар, за да изглежда сякаш е покрито със сняг, но разбира се, можете да импровизирате. Ето и как да зарадвате близките си с „Buche de Noel“:

 

Необходими продукти:

 

За тестото:

пудра захар за поръсване

1/3 ч. ч. неподсладено какао на прах

1 ½ ч. л. екстракт от ванилия

6 жълтъка

½ ч.ч. захар + ¼ ч.ч. захар

1/8 ч.л. сол

6 белтъка

 

коледно, пънче, руло, какао, захар

 

За крема:

2 ч.ч. сметана

½ ч.ч. пудра захар

½ ч.ч. неподсладено какао на прах

1 ч.л. екстракт от ванилия

 

Вижте още: Горещ шоколад за студените зимни вечери

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 190°C. Вземете тавичка с приблизителни размери 25х40 см и я застелете с хартия за печене. Разбийте сметаната, половин чаша пудра захар, половин чаша какао и 1 ч.л. ванилия в голяма купа. Бъркайте, докато сместа се сгъсти, след което я приберете в хладилника.

 

С помощта на миксер разбийте жълтъците с половин чаша захар в голяма купа, докато сместа побелее. Добавете към тях 1/3 ч.ч. какао и 1 ½ ч.л. ванилия и сол. В друга купа разбийте белтъците на сняг, като използвате чисти бъркалки и постепенно добавете ¼ ч.ч. захар. След като белтъците са готови, веднага добавете сместа с жълтъците при тях. Разбъркайте внимателно и разстелете тестото равномерно в подготвената тавичка.

 

коледно, пънче, руло, какао, захар

 

Печете в продължение на 12-15 мин. в предварително загрятата фурна. След като извадите от фурната, внимателно прокарайте ножа по ръбовете на тавата и обърнете топлия блат върху кърпа. Махнете хартията за печене от блата и внимателно навийте блата на руло заедно с кърпата, като започнете от късата страна. Оставете да се охлади за около 30 мин.

 

Вижте още: Малки тайни за перфектен крем карамел

 

След като блата се охлади го развийте много внимателно и го намажете с крема, като оставите свободни около 2,5 см от всяка страна. Навийте отново рулото. Мястото, на което то свършва, тоест ръбчето на рулото, поставете от долната страна. Приберете в хладилника.

 

Преди да го сервирате, поръсете обилно с пудра захар, за да изглежда Коледното ви пънче заснежено.

 

Снимки: onlinepastrychef, distopiandreamgirl, Кулинарно Foter.com

Добави коментар