Коледари

След вечерята на бъдни вечер, точно в полунощ тръгват коледарите. Коледарите са мъже ергени или по-млади, които са отскоро женени. Подготовката им започва от Игнажден. От този ден започва коледуването.

 

По стар обичай благочестиви младежи, пременени в народни носии или облечени като овчари, коледуват, т.е. посещават домовете на вярващите християни, за да им честитят Рождество Христово – Коледа. Оттук и името им – коледари. Събрани на групи, те пеят тропара-химн на празника и коледарски песни. С тези песни се пожелава на стопанина домът му да бъде изпълнен с изобилие на земни плодове, радост и щастливи дни.

 

Коледарите трябва да научат песни, които да пеят, да изберат водача на групата, който задължително трябва да е по-възрастен и женен. Целият процес се нарича коледуване и трае от полунощ до изгрев слънце.

 

Вижте още: Как се празнува Коледа по света?

 

Със своите непрестанни песни коледарите прогонват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества.

 

 

Коледарските песни започват с думите:

 

Стани нине, господине,

че ти идем добри гости.

Добри гости коледари,

тръгнали сме чак от снощи (2)

в тези дълги, тъмни нощи.

Да ви търсим кой къде сте,

да ви носим добри вести-

колко билки по земята,

толкоз здраве в тази къща.

 

Вижте още: История на празника Рождество Христово

 

Тогава стопанката трябва да дари коледарите за благодарност, а стопанинът дава своята благословия за здраве, щастие и берекет. Домакинът ги дарява с пари, плодове, краваи, погачи и други продукти. Ако коледарите не са доволни от даровете, те си отмъщават като отмъкват вратника на двора.

Добави коментар