Коклюш: Какво трябва да знаят родителите?

Какво е коклюш?

 

Коклюшът или магарешка кашлица е постоянна болестна кашлица, предизвикана от бактерии. Всеки човек на всяка възраст може да се разболее от това заболяване.

 

Какви са симптомите?

 

Първите симптоми на коклюш са подобни на настинка. След една седмица или две, кашлицата се влошава и започват да се появяват внезапни неконтролируеми изблици. Хората с коклюш може да изглеждат добре между пристъпите. Пристъпите на кашлицас течение на времето намаляват, но може да продължат от няколко седмици или месеци докато се излекуват дробовете.

 

Повръщане може да последва кашлицата. Децата издават силни магарешки звуци, когато се задъхват след кашлицата.

 

Има ли лабораторен тест за коклюш?

 

За да се тества за коклюш, се взема част от носния секрет.  Материалът върху тампона се изследва за наличие на коклюш бактерии. Само лица със симптоми на коклюш могат да бъдат тествани.

 

Четете още: Ангина – част 1

 

Как се разспространява коклюш?

 

Коклюш бактериите се разпространяват чрез капчиците, отделящи се по време на кашляне и кихане. Тези капчици обикновено засягат само лица в близост до болния.

 

коклюш, бактериална инфекция, зараза, здраве, дете, кашлица

 

Кога и колко дълго човек може да бъде заразен?

 

Хората с коклюш болестта са заразни първите 3 седмици, ако не се лекуват с антибиотици. След като човек с коклюш приема антибиотици в продължение на 5 дни, то той вече не може да разспространява болестта. Въпреки, че кашлицата може да продължи по-дълго от 3 седмици, човек не е заразен след 3-тата седмица.

 

Четете още: Круп

 

Колко дълго трябва някой болен с коклюш да стои у дома си далеч от деца, училище или работа?

 

Лицата с коклюш трябва да стоят вкъщи, далеч от грижи за децата, училище или работа и други дейности, докато не преминат поне курс от лечение 5 дни на антибиотици, освен ако не  са минали повече от 3 седмици.

 

Как коклюшът може да бъде предотвратен?

 

Най-добрият начин да се предотврати коклюш е ваксина. В допълнение към рутинните детски имунизации, ваксината се препоръчва и за възрастни. Потърсете повече информация от вашият лекар.

 

Лица, които са имали всички ваксини за коклюш пак могат да заболеят, но като цяло болестта минава по-леко.

 

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар