Кой е най-добрият начин за почистване на зъбите?

Интервю с д-р Анета Цокова, специалист по дентална медицина.

 

Портал „Мама, татко и аз: (MTA): Коя е правилната техника за почистване на зъбите? Има ли значение каква паста и четка за зъби ще използваме? Препоръчителна ли е употребата на електрически четки?

 

Д-р Анета Цокова: Зъбите трябва да се мият с четка, която да е достатъчно твърда, за да отстранява плаката без да наранява венците. Четката трябва да се сменя често (за някой това са 2 седмици, за друг – 1 месец и т.н.). Идеята е влакната на четката да не са изкривени или смачкани.

 

Може да се ползва и електрическа четка, но това не изключва правилните движенията на ръката, за да се постигне добър почистващ ефект. За външните повърхности на зъбите, т.е. откъм усните и бузите, движенията могат да са кръгообразни или вертикални изчеткващи от венеца към зъба, но в никакъв случай хоризонтални, защото това води до нараняване на зъбните шийки.

 

За дъвкателните повърхности движенията са хоризонтални и за вътрешните повърхности – отново изчеткващи. При здрави зъби и венци пастата не е от толкова голямо значение, колкото движенията, които се извършват с четката и качествата на четката. Основните характеристики на пастата са тя да се пени добре и да оставя усещане за свежест.

 

Четете още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

Съдържанието на флуориди е препоръчително. Ако има чувствителни зъби или възпалени венци, вече трябва и пастата да бъде по-специална и съобразена с нуждите.  Ако искате да ползвате паста с избелващ ефект, трябва да се внимава и е най-добре първо да се консултирате със специалист.

 

MTA: Кой е най-добрият начин за почистване на междузъбното пространство – конецът за зъби или интерденталната четка?

 

Д-р Анета Цокова: И двата метода са приложими, но ефективността им зависи от големината на междузъбното пространство. Ако то е тясно, конецът е достатъчен, за да се почисти добре. При наличие на големи пародонтални джобове, отдръпване на венеца и видимо големи междузъбни пространства, е добре да се ползват интердентални четки.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

Те имат различни размери и трябва да се ползва подходящия размер за всяко отделно пространство. Трябва четчицата да преминава през цялото пространство, но не твърде свободно, а да обтрива зъбните стенички, за да има почистващ ефект.

 

MTA: Колко време трае една пломба? На колко време трябва да се сменят пломбите?

 

Д-р Анета Цокова: При идеални условия фотополимерната пломба би трябвало да издържи 5-7 години. Дълготрайността на пломбата обаче зависи от много фактори: използвания материал за направата; обема (твърде големите пломби са склонни да се чупят под дъвкателното налягане); хранителните навици на пациента (напр. суровоядство, хрупане на сурови ядки, консумация на много кисели храни и напитки и т.н.); наличие на парафункции (бруксизъм, бруксомания).

 

Четете още: Здравословен начин на живот, красива усмивка

 

Други важни фактори са хигиената и предразположението на пациента към кариеси, тъй като при образуване на вторичен кариес (т.е. кариес около направена вече пломба) пломбата трябва да се подмени, за да обхване и новото почистено от кариес място по зъба.

 

пломба, зъби, фотополимер

MTA: Из мрежата се разпространяват рецепти за домашни пасти за зъби. Какво е мнението Ви за тях?

По принцип всичко, което е написано в интернет от неквалифициран източник, би трябвало да се подложи на съмнение и да не се приема като универсална истина. За отделен човек дадено нещо може да е свършило някаква работа, но това не означава, че то трябва да се ползва от всички и че ще има добър резултат при всички.

 

Четете още: Колко често трябва да посещавате зъболекар за проверка и почистване?

 

За да се направи паста за зъби, са важни редица неща: количествените пропорции, взаимодействията между различните вещества, постигането на хомогенност и нужна консистенция, постигане на ефективност, която да не е за сметка на безопасността за структурата на зъба и т.н. Не мисля, че е работа на всеки да направи паста за зъби. Няма да обсъждам рисковете на отделните съставки, защото не препоръчвам като цяло концепцията за домашна паста за зъби.

Добави коментар