Кои храни не трябва да давате на бебето си?

Вероятно ще сте много щастливи, когато дойде моментът за захранване на бебето ви с твърди храни. Трябва обаче да знаете, че има и храни, които е добре да не включвате в неговото меню. Ето и кои храни не е препоръчително да присъстват в диетата на вашия малчуган:

 

Сол

 

Бебетата не трябва да приемат много сол, тъй като тя не действа добре на бъбреците им. Не добавяйте сол към храната на вашето бебче и не използвайте готови бульони на кубчета, когато приготвяте пюре, тъй като обикновено те са с високо съдържание на сол. Ако имате намерение да давате на бебчето от храната, която сте приготвили за вас, имайте това предвид, докато готвите.

 

Захар

 

Бебето ви не се нуждае от захар. Избягвайте сладките десертчета и напитки, включително и соковете. Това ще предотврати развитието на слабост към сладки неща, в бъдещ етап и образуване на кариеси. Използвайте намачкан или пасиран банан или други плодове, кърма или адаптирано мляко, за да подсладите храната на бебето, ако това е нужно.

 

Мед

 

Колкото и да е полезен медът за възрастните, често той съдържа бактерии, които могат да произведат токсини в червата на бебето, което от своя страна може да доведе до ботулизъм при кърмачетата, а това е сериозно заболяване. Най-добре е да не давате на детето си мед, докато не навърши 1 г. Друг фактор е, че медът често е алергенен продукт, а факта, че съдържа захар, е предпоставка за образуване на кариес.

 

Четете още: Кога бебето ми трябва да започне да се храни с твърди храни?

 

Ядки

 

На деца под 5 годишна възраст не бива да се дават цели ядки, включително фъстъци, защото могат да се задавят с тях. В случай, че в семейството ви няма фамилна анамнеза за хранителни и други алергии, можете да дадете малко количество смлени фъстъци или фъстъчено масло на бебето си, след като то навърши 6 месеца. Давайте съвсем малки количества и бъдете много внимателни, особено първите пъти.

 

Нискомаслени храни

 

Мазнините са важен източник на калории и някои витамини за бебетата и малките деца. За децата под 2 годишна възраст пълномасленото прясно мляко, кисело мляко и сирене са по-полезни.

 

Наситени мазнини

 

Трябва много да внимавате с храните с високо съдържание на наситени мазнини като пържени картофи, бисквити, сладкиши и т.н. Проверявайте етикетите за хранителните стойности и избирайте храни с ниско съдържание на наситени мазнини.

 

Четете още: Най-добрите храни за захранване на бебето – част 1

 

Риби с високо съдържание на живак

 

Колкото и полезно да е месото от риба, избягвайте да давате на детето си риби с високо съдържание на живак. Такива обикновено са по-големите риби. Рибите с най-високо съдържание на живак са: мерлин, акула, риба меч, риба тон и т.н. Количеството живак в тези риби може да засегне развиващата се нервна система на бебето.

 

Сурови морски дарове

 

В никакъв случай не давайте на детето си сурови или полусурови морски дарове. Това увеличава риска от хранително натравяне.

 

Сурови или рохки яйца

 

След 6 месечна възраст, децата вече могат да хапват яйца. Те обаче трябва да са добре сварени, а не рохки.

Добави коментар