Кои храни не са безопасни за бебето ви?

В тази статия:

Храни, които да избягвате от момента на раждането, до 4-6 месечна възраст

Храни, които да избягвате от 4 до 12 месечна възраст

Храни, които да избягвате от 12 до 24 месечна възраст

Храни, които да избягвате от 24 до 36 месечна възраст

Храни, които да избягвате от 3 до 5 годишна възраст

Последни изследвания във връзка с децата и алергиите

 

Колкото повече пораства бебето ви, толкова по-настоятелно ще иска да опитва храни от вашата чиния. Вие също няма да имате търпение да увеличите разнообразието на храната, която му давате. Но не всички храни са безопасни за детето ви. При някои от тях съществува риск от задавяне, а други няма да се отразят добре на все още развиващата се храносмилателна система на бебето.

 

Храни, които да избягвате от момента на раждането, до 4-6 месечна възраст

 

Това са всички храни и напитки, с изключение на кърма или формула.

 

бебе, хранене, кърма, формула

 

Четете още: Какви са признаците, че бебето е алергично към формула?

 

Храни, които да избягвате от 4 до 12 месечна възраст

 

Мед

 

Медът може да съдържа спори от Clostridium botulinum, които причиняват ботулизъм (рядко, но сериозно паралитично заболяване). Стомашно-чревният тракт на възрастните е способен да предотврати развитието на тези спори. Но бебешкия организъм не е достатъчно силен да го направи, в резултат на което те нарастват и отделят живото-застрашаващи токсини.

 

Краве и соево мляко

 

Давайте само формула или кърма до първия рожден ден на бебето ви. Защо? Бебето ви не може да обработва протеините в кравето и соевото мляко през първата година. Освен това те не съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждае, докато минералите са в твърде големи количества и могат да увредят бъбреците му.

 

Храни, повишаващи риска от задавяне

 

За да понижите риска от задавяне, не давайте на детето си да яде в колата, защото няма да имате възможност да го наблюдавате докато карате. Храните, които повишават риска от задавяне, са:

 

опасни храни, бебе, хранене, задавяне

 

Храните, които са по-големи парченца от грахово зърно. Зеленчуците, като морковите, целината и зеления боб, трябва да бъдат нарязани на ситно или пасирани. Също така, нарязвайте плодовете, месото и сиренето на малки парченца.

 

Четете още: Хранене на бебето от шест до девет месеца

 

Малките твърди храни – бонбоните, хапчетата за гърло, ядките и пуканките, могат да задавят детето ви. Семките са малки и няма да го задавят, но могат да заседнат в хранопровода и да предизвикат инфекция.

 

Меките, лепкави храни – меките храни, като гъбите, желето или желираните бонбони могат да заседнат в гърлото на бебето ви. Лепкавата консистенция на фъстъченото масло го прави трудно за преглъщане.

 

Храни, които да избягвате от 12 до 24 месечна възраст

 

Нискомаслено мляко

 

Повечето прохождащи дечица имат нужда от мазнини и калории, за да растат и да се развиват. Когато детето навърши 2 годинки (и няма проблеми с растежа), можете да му давате и по-нискомаслено мляко, ако искате. Но ако при детето ви има риск от затлъстяване или заболяване на сърцето, лекарят ви може да препоръча обезмаслено мляко и преди да навърши тази възраст.

 

бебе, мляко, нискомаслено, хранене, опасни храни

 

Четете още: Ползи за здравето от млякото и млечните продукти

 

Храни, повишаващи риска от задавяне

 

Това са всички храни, повишаващи риска от задавяне изброени в „Храни, които да избягвате от 4 до 12 месечна възраст“

 

Храни, които да избягвате от 24 до 36 месечна възраст

 

Храни, повишаващи риска от задавяне

 

Въпреки, че детето се справя много по-добре от преди, все още има шанс да се задави с храната си. Затова продължавайте да избягвате храните, които вече изброихме в горните точки. Освен това не оставяйте детето да се храни докато ходи, гледа телевизия или прави нещо друго, което може да го разсее от храненето.

 

Храни, които да избягвате от 3 до 5 годишна възраст

 

Храни, повишаващи риска от задавяне

 

дете, хранене, опасни храни, задавяне,

 

Детето ви вече се справя много добре с храненето. Но все още трябва да внимавате за парченца храна, с които може да се задави, затова продължавайте да нарязвате храната му на малки парченца. Особено храни като грозде, защото могат да запушат хранопровода му.

 

Четете още: Липса на апетит при детето

 

Продължавайте да избягвате пуканки, ядки, бонбони и дъвки.

 

Последни изследвания във връзка с децата и алергиите

 

Лекарите обикновено препоръчваха на родителите да избягват да дават на детето си храни, които са най-честите алергени, преди да навършат 1 годинка, а в някои случаи – и много по-късно (особено ако детето страда от алергии). Но Американската Педиатрична Асоциация промениха своето становище в това отношение, защото проведените изследвания показаха, че това отлагане не спира развитието на алергиите.

 

Принципно, не е необходимо да давате новите храни на бебето си постепенно, но ако е известно, че то страда от алергия към храна, е по-добре да изчаквате по няколко дни след като му дадете нова храна, за да се уверите, че не реагира лошо на нея.

 

бебе, хранене, опасни храни, алергия

 

Консултирайте се с лекар, за да определите кой е най добрият начин да включвате в менюто на бебето си храни, които са алергени, като яйца, мляко, фъстъци, соя, жито, риба и морски дарове.

 

Снимки: Krisztina.Konczos, Hamburger Helper, avlxyz, TheGiantVermin, jhecking, sweetbeetandgreenbean, Foter

 

Добави коментар