жлъчка, жлъчен мехур, храна, мазни, диета

Кои храни да избягвате, ако нямате жлъчка?

Жлъчката (жлъчният мехур) е малък орган, разположен близо до черния дроб. Нейната основна функция е да съхранява жлъчен сок. Жлъчният сок помага на храносмилането.

 

В жлъчния мехур понякога се образуват камъни, които могат да запушат каналите му. В резултат на запушването се появява силна болка. Камъните в жлъчката могат да бъдат лекувани чрез медикаменти или чрез нейното хирургично отстраняване.

 

Ако и вие сте сред хората с отстранена жлъчка е хубаво да премахне някои храни от менюто си.

 

Ролята на жлъчката

 

Както споменахме, основната функция на жлъчката е да съхранява жлъчен сок. Жлъчният сок се произвежда от черния дроб. Той помага за разграждането на мазнините, като ги емулгира – помага им да се смесят със останалата храна и течностите (както всички знаем – водата и мазнината не могат да се смесят). Освобождава се от жлъчката след прием на по-мазни храни.

 

жлъчка, жлъчен мехур, храна, мазни, диета

 

Диета, бедна на мазнини

 

Едно от основните неща, с което трябва да се съобразявате след отстраняване на жлъчката, е избягването на мазни храни, като пържени храни или червено месо. Черният ви дроб ще продължи да произвежда жлъчен сок и след отстраняването ѝ, но той ще е в много по-малко количество, което означава, че способността на организма ви да абсорбира мазнини от храната ще бъде нарушена. Следователно трябва да избягвате храни с високо съдържание на мазнини.

 

Ограничен прием на определени храни

 

Може да се наложи да ограничите приема на определени храни след премахването на жлъчката, особено ако организмът ви не реагира добре след консумацията им. Например, пикантните храни могат да раздразнят храносмилателния ви тракт. Може да се наложи да избягвате и алкохолни напитки и кофеин, тъй като те също могат да ви създадат проблеми, след като вече нямате жлъчен мехур. Имайте предвид, че не е задължително да изключвате храните от диетата си, в случай, че не са причинили страничен ефект.

 

Четете още: Най-добрите храни за отслабване през зимата

 

Предимства

 

Основната причина да следвате специална диета след отстраняване на жлъчния мехур е, че това може да помогне за намаляване честотата и тежестта на страничните ефекти. След премахването на жлъчния мехур, способността ви да преработвате определени храни ще бъде намалена и ако се храните неправилно, може да получите диария. Мазните и пикантните ястия могат да причинят болки в корема, а от други храни, да получите газове.

 

жлъчка, жлъчен мехур, храна, мазни, диета

 

Съображения

 

Възможно е след премахването на жлъчния мехур да се чувствате по-добре ако хапвате по-често и по-малки порции през деня, вместо обичайните закуска, обяд и вечеря. Този режим на хранене ще натоварва храносмилателния ви тракт по-малко.

 

Четете още: Как да избегнете качването на килограми през зимата?

 

Докато се възстановявате от операцията ще трябва да спазвате специална диета, която включва меки и ниско-влакнести храни, които не са пикантни или с високо съдържание на мазнини. Тази диета ще ви помогне да намалите страничните ефекти.

 

Снимки: Pierre-Marie BROU, Joshua Rappeneker Foter.com

Добави коментар