Кои храни ви карат да се потите?

Някои храни могат да ви накарат да се изпотите почти веднага след като ги консумирате. При различните храни причините за потенето са различни. Някои храни временно забързват метаболизма ви, който изгаря повече калории. От други храни просто ви става горещо.

 

Ако искате да избегнете неудобството от петната от пот, или искате да изхвърлите излишната вода от организма си, трябва да знаете кои са тези храни. Запомнете, че чрез потенето губите много вода, така че яденето на много храни, които ви карат да се потите, не гарантира, че ще загубите мазнини.

 

Люти чушки

 

Вкусът на лютите чушки лютят се получава в следствие от съдържащото се в тях вещество капсаицин. Въпреки че това вещество само „лъже“ нервните ви окончания, че нещо ви изгаря, то всъщност повишава телесната ви температура.

 

Капсаицинът има способността да забързва метаболизма и повишава телесната температура за кратък период от време, което ви кара да се потите. По същия начин, всички храни, съдържащи люти чушки, също предизвикват потене.

 

люти чушки, метаболизъм, здраве, потене, температура, енергия

 

Напитки с кофеин

 

Напитките с кофеин, като кафе, чай и енергийни напитки също могат да предизвикат потене, ако не сте толерантни към кофеин.

 

Четете още: 9 храни, които ще ви помогнат да отслабнете

 

Кофеинът е стимулант, който забързва сърдечния ритъм и метаболизма. Със забързването на метаболизма, тялото ви започва да гори повече калории, което повишава телесната ви температура и ви кара да се потите. Горещото кафе и чай ви карат да се потите, защото напитките са горещи.

 

кафе, метаболизъм, стимулант, температура, здраве

 

Горещи супи

 

Горещите супи също могат да ви накарат да се потите. Особено, ако сте жена в перименопауза. Също както горещата чаша кафе или чай, горещата супа леко ще повиши температурата ви. Ако супата е и пикантна, това ще ви накара да се потите дори още повече.

 

супа, метаболизъм, горещ, температура

 

Алкохолни напитки

 

Когато навън е топло, тялото ви се загрява. Например, когато стоите на брега на морето в горещ летен ден. Тогава кръвоносните съдове се разширяват, така че по-голямо количество кръв преминава през тях близо до повърхността на кожата. Това помага да се понижи температурата на тялото.

 

Четете още: 7 храни за добро хидратиране

 

Алкохолът има подобен ефект върху тялото. Когато консумирате алкохол, кръвоносните съдове се разширяват. Въпреки че може да понижи телесната ви температура в дългосрочен план, първоначално може да ви накара да се потите. 

 

кръвоносни съдове, разширяват, потене, дехидратация

 

Снимки: Greencolander, elana's pantry, 96dpi, betsyjons  Foter.com

Добави коментар