Кои хормони могат да повлияят на мъжкото либидо?

При някои мъже намалените нива на тестостерон могат да бъдат виновни за спадащото либидо. Този хормон помага за поддържане на сексуалното желание и производството на сперматозоиди, както и за мускулната маса, костната плътност, производството на червени кръвни клетки.

 

Нивата на тестостерон достигат своя връх в юношеството и в началото на зрелостта, но с напредването на годините количеството започва да намалява.

 

Това зависи и от някои фактори свързани с начина на живот: упражненията увеличават тестостерона, докато хроничният стрес го изчерпва. В зависимост от възрастта си човек, може да си направи кръвен тест за да се определени нивото на тестостерон.

 

Четете още: Факти за размера на пениса

 

Допълнителния прием на тестостерон може да спомогне за увеличаването на либидото при мъжете, които имат дефицит на този хормон, но е необходимо да бъде внимателно предписан, тъй като прекаляването може да попречи за естественото производство на хормона.

 

мъж, хормон, допамин, тестостерон, либидо

 

Подходящите нива на мозъчното вещество допамин са необходими за сексуалното желание. Има някои доказателства, че допаминово стимулиращите лекарства, използвани за лечение на болестта на Паркинсон също могат да увеличат сексуалното желание при мъжете. От друга страна твърде многото допамин може да причини психоза.

 

Четете още: Кои храни увеличават сексуалното желание при мъжа?

 

Всичко е въпрос на баланс. Храните, които са богати на тирозин (градивен елемент на допамина), като авокадо, тиквени семки, банани, млечни продукти, могат да помогнат за увеличение на нивата на допамин в мозъка, докато рафинираната захар може да ги разруши. 

 

мъж, хормон, допамин, тестостерон, либидо

 

Снимки: LyndaSanchez, Enrique_L Foter.com

Добави коментар