Кои са рисковите фактори за стерилитета?

Продължава от: Най-често задаваните въпроси за стерилитета

 

Много от рисковите фактори са едни и същи и за мъжете и за жените. Те включват:

 

Възраст

 

Възрастта на жената може да засегне нейната фертилност, затова се включва на първо място в рисковите фактори за стерилитета. На 40 годишна възраст шансът на жената да достигне бременност се намалява от 90 на 67%. На 45 г. шансът за забременяване пада до 15%. Стерилитетът при по-възрастни жени може да е съпроводен с повишен риск от хромозомни аномалии, които се получават при яйцеклетките с тяхното стареене.

 

На по голяма възраст са по-вероятни и здравословни проблеми, които могат да окажат влияние на фертилността. Рискът от спонтанни аборти се повишава с напредването на възрастта. Дори и да не ви се струва, че сте в рискова група, застрашена от стерилитет сега, помнете че фертилността намалява с възрастта. Жени в късните си 30 години са с 30% по-малко фертилни от тези в началото на 20-те си години. Ако сте над 30 години и правите опити от 6 или повече месеца, време е да посетите специалист .

 

Емоционални фактори

 

Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди и овулацията.

 

Вижте още: Стерилитет – честота и причини

 

Професионални рискове и рискове свързани с околната среда

 

В много изследвания се споменава, че продължителното излагане на стресови ситуации, високи температури, химикали, пестициди, радиация или силни електромагнитни или микровълнови емисии може да редуцира фертилността и на мъжете и на жените.

 

Безразборен секс

 

Многото сексуални партньори и практикуването на секс без предпазни средства (презервативи) може да увеличи риска от болести предавани по полов път, които могат да доведат до стерилитет и при мъжете и при жените.

 

Тютюнопушене

 

Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете. Той е основен рисков фактор за стерилитет.

 

Вижте още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Употребата на алкохол

 

Дори приемането на алкохол в умерени количества – около пет питиета на седмица може да затрудни забременяването.

 

Наднормено тегло

 

Наднорменото тегло също е рисков фактор за стерилитет. Нива на мазнините в тялото от 10 до 15% над нормалното могат да претоварят организма с естроген.

 

Поднормено тегло

 

Мастни нива от 10 до 15% под нормалните могат нацяло да спрат репродуктивния процес. В рисковата група се включват жени с хранителни разстройства като анорексия невроза и булимия, жени на много ниско калорична и стриктна диета.

 

Строгите вегетарианци също могат да си предизвикат подобни проблеми поради липсата на важни хранителни вещества като витамин B12, цинк, желязо и фолиева киселина. Бегачите на дълги разстояния, танцьорите и други професии свързани с интензивно физическо натоварване са по-предразположени към смущения в менструалния цикъл и намаляване на фертилитета.

 

Полово предавани болести

 

Някои от тях могат да протичат без симптоми. Пренасят се по-лесно у жената и могат да доведат до тазови възпаления. Усложенията са по-чести при жените и по-късно могат да доведат до ранички, спонтанни аборти, сраствания, запушване на тръбите, извънматочна бременност, т.е стерилитетът може да е причинен от полово предавани болести. Ранното им откриване и лечение е много важно. Лекуват се и двамата партньори, дори и ако само единия от тях е заразен.

 

Хормонален дисбаланс

 

Вижте още: 9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

 

Хормоналният дисбаланс може да предизвика цикъл с продължителност на кръвотечението повече от 6 дни, по-кратък от 24 дни или по-дълъг от 35 дни, нередовни и непредвидими цикли, повишено окосмяване по лицето, акне по лицето и гърба.

 

Проблеми с фалопиевите тръби

 

Около 20% от случаите на безплодие се дължат на проблеми с фалопиевите тръби. Ако съществува проблем със зачеването или се тревожите за в бъдеще, консултирайте се лекар ако сте имали:

 

венерически заболявания като сифилис, гонорея, хламидии

тазови болки, необичайно вагинално течение, кръвотечения

тазова операция за спукан апендикс, извънматочна бременност, кисти на яйчника

два или повече аборта по желание.

 

Вижте още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Ендометриоза

 

Това е заболяване, при което се наблюдава разпространение на ендометриална тъкан извън матката – по яйчниците, фалопиевите тръби. Може да се наблюдава при всички жени с менструация, включително и при тийнейджъри. Не е установена точна връзка между ендометриозата и безплодието, но все пак ранното диагностициране може да контролира разпространението.

 

Ако имате някои от следните симптоми, нужно е да уведомите лекаря си:

 

болки по време на цикъл, които се влошават с течение на времето

много силно кръвотечение по време на цикъл

диария около началото на менструацията ви

болезнени сексуални контакти.

 

Това е наследствена болест. Важно е, ако имате история на това заболяване в семейството си, да уведомите лекаря си. Диагнозата се установява чрез лапароскопия.

 

Медицински проблеми при мъжете

 

Вижте още: Мъжете и безплодието в семейството

 

До безплодие могат да доведат:

 

операция на херния

неспуснали се тестиси в скроталната торбичка

заболявания на простатата или генитални инфекции

прекарана заушка след пубертета

варикоцеле – разширени вени на тестисите.

 

Ето някои от факторите, които могат да повлияят върху мъжката фертилност:

 

излагане на токсични вещества, радиоактивност, отровни газове

тютюнопушене, марихуана, употреба на алкохол, използване на наркотици

някои лекарства

високите температури, на които са изложени тестисите

горещи вани и сауни.

 

Как се лекува стерилитетът?

 

Новите медицински репродуктивни технологии днес дават отговор на много въпроси и и предлагат възможности за различни лечения на проблемите и при мъжете и при жените, които се опитват да заченат дете – от хормоналното лечение, стимулaцията на овулацията и вътрематочната инсеминация, до развитите репродуктивни техники като ин витро, ИКСИ и др.

 

Вижте още: Стерилитет – превенция и лечение

 

Какви лекарства се използват?

 

Съществува голямо разнообразие от медикаменти, които се използват за лечението на стерилитет. Важно е да се знае, че всички тези лекарства и тяхното приемане се прилагат само по лекарско предписание и по специален план на приемане. В противен случай те не само няма да помогнат, но е възможно да има опасни последици от самоволното им приемане.

 

Какво е изкуствена инсеминация?

 

За изкуствената инсеминация най-често се използва термина „вътрематочна инсеминация” (IUI), Това е процедура, която най-често се прилага при двойки с неизяснен инфертилитет, слабо влошени показатели от семенния анализ при мъжа и при проблеми с цервикалната слуз при жената. Това е процедура, при която се използва сперма от съпруга или от донор, обогатяване и пречистване на семенната течност и инжектирането й в матката на жената по времето на овулация.

 

Какво е ин витро?

 

Вижте още: Инфертилитет и ин витро оплождане

 

Ин витро оплождането, IVF (In Vitro fertilization), води името си от факта, че оплождането се извършва извън тялото на жената. Обикновено се използват медикаменти, които стимулират женските репродуктивни органи да произведат по-голям брой яйцеклетки, които се събират със специална сонда. След успешно оплождане на тези яйцеклетки, ембрионите се връщат в матката на жената.

 

Може ли стерилитетът да се лекува оперативно?

 

В някои случаи стерилитетът може да бъде лекуван оперативно и при мъжа и при жената. При мъжа най-често се прилага лечение по оперативен път при варикоцеле, а при жената се прибягва до операция при ендометриоза, при проблеми свързани с тръбите и др.

 

Материалът е предоставен любезно от: www.zachatie.org

Добави коментар