Кои са рисковите фактори за рак при децата?

Рисков фактор е нещо, което променя шансовете за развитието на заболяване като рак. За различните видове рак има различни рискови фактори.

 

Свързаните с начина ви на живот рискови фактори имат основна роля за появата на много видове рак при възрастните. Например такива фактори са: наднормено тегло, нездравословно хранене, липса на движение, навици като пушене, прием на алкохол. Но обикновено се изискват години начина на живот да повлияе на риска от рак, и не се смята че играе голяма роля в детските ракови заболявания.

 

ДНК, рак, дете, ген

 

Няколко фактори от околната среда, като например излагане на слънчева радиация се свързват с рак при децата. Но досега, при повечето ракови заболявания на деца не са показали, че имат външни причини.

 

Четете още: Вродени заболявания и малформации на плода

 

През последните години, учените са постигнали голям напредък в разбирането на това, как някои промени в нашето ДНК може да причинят преобразуването на клетките в ракови. ДНК е химическо съединение във всяка една от нашите клетки което определя нашите гени – дава инструкции за почти всичко, което нашите клетки да правят. Ние обикновено изглеждаме като нашите родители, защото те са източникът на нашето ДНК. Но ДНК е повече от това как ще изглеждаме. То влияе и на риска от развитие на някои заболявания, включително някои видове рак.

 

ДНК, рак, ген, дете

Някои гени съдържат инструкции за контрол, кога нашите клетки да растат, да се разделят или да умрат. Гените, които помагат на клетките да растат, делят и да останат живи, са наречени онкогени. Други, които забавят деленето на клетките, или причиняват смъртта на клетките в точното време, се наричат тумороподтискащи клетки. Раковите заболявания могат да бъдат причинени от промени в ДНК, които включват онкогените и изключват тумороподтискащите гени.

 

Четете още: Медицински манипулации в детската възраст

 

Някои деца наследяват ДНК промените от родителя, което увеличава риска от рак. Тези промени са налице във всяка клетка на тялото на детето. Това означава, че промените често могат да бъдат намерени чрез тестването на ДНК в кръвните или други клетки на тялото.

 

дете, рак, ДНК, ген, мутация

 

Но повечето ракови заболявания не са причинени от наследствени ДНК промени. Те са резултат на ДНК промени, които се случват в началото на живота на детето, а понякога дори при раждането. Всеки път, когато една клетка се готви да се раздели на две нови клетки, тя трябва да копира неговата ДНК. Този процес не е съвършен и понякога се случват грешки, особено когато клетките се разрастват бързо. Този вид генна мутация може да се случи по всяко време в живота и се нарича придобита мутация.

 

Понякога причините за генните мутации, причиняващи рак при възрастните са известни (като рак-причиняващите химикали в цигарения дим), но причините за промените в ДНК, които причиняват повечето ракови заболявания в детска възраст не са известни. Някои могат да имат външни причини като излагане на радиация, и други които да не са открити. Но е много вероятно да бъдат причинени от случайни събития, които се случват в клетката без външни причинители.

 

Снимки: chris runoff, Dave McLear, EMSLFoter

Добави коментар