Кои са най-често срещаните проблеми при детските зъби?

Интервю с д-р Анета Цоковаспециалист по дентална медицина. 

 

Мама, татко и аз (МТА): Кои са най-често срещаните проблеми при детските зъби? На какво родителите трябва да обърнат по-голямо внимание?

 

Д-р Анета Цокова: Напоследък се наблюдава все по-често т. нар. кариес на ранното детство, който се характеризира с ранно начало – около 3-годишна възраст, и доста обширни кариозни дефекти по дъвкателните повърхности на задните зъбки, както и по предните зъбки. Пиенето на сокове и подсладени напитки с биберон преди сън благоприятства развитието на кариеси на предните зъби.

 

Родителите трябва да са изключително внимателни с хигиената, профилактичните прегледи и начина на хранене на децата. Да се изключат похапванията с нездравословни снаксове, вафли и други кариесогенни сладкиши между основните хранения и да се заместят с плод, ядки или зеленчуци.

 

След пробива на всички млечни зъби в диетата на детето трябва да има повече твърди и влакнести храни, които изискват дъвчене, тъй като това е добре за самопочистването на зъбите. Всички кашести, лепкави храни и пюрета създават кариесогенен риск, тъй като остават по зъбите след хранене.

 

МТА: Кои храни представляват най-голяма опасност за здравето на детските зъби?

 

Д-р Анета Цокова: Както всички са чували, сладките храни са вредни и тук става въпрос за нискомолекулните въглехидрати, които лесно се разграждат още в устната кухина и с това създават киселинна среда. Тя предизвиква извличане на минералите от структурата на зъбите, което е първата стъпка от развитието на кариеса.

 

Четете още: Как да се погрижим за бебешките зъбки?

 

От друга страна тези захари служат за храна на бактериите, които също имат роля при образуването на кариеса. От голямо значение е колко време се задържа тази болестотворна ситуация. Затова лепкавите храни, които трудно се отстраняват от зъбките (шоколади, вафли, локум, дъвчащи бонбони, снаксове, чипс и т.н.), носят голям риск.

 

Разбира се, децата не трябва да се ограничават от всичко сладко, но то трябва да е като десерт към основно ядене, след което зъбите да се измият с четка и паста.

 

МТА: Как може да се предпази детето от образуване на кариеси?

 

Д-р Анета Цокова: Образуването на кариес зависи от множество фактори. На първо място е здравината на зъбната структура, която зависи от генетични фактори, пълноценно хранене на майката по време на бременността, както и на детето след раждането.

 

Хигиената е другият основен фактор, който при всички случаи трябва да се съблюдава. Детето се нуждае от родителски контрол при миене на зъбите до 9 – 10 годишна възраст, а понякога и до по-късно.

 

Четете още: Първата среща на детето със зъболекаря

 

МТА: Колко често детето трябва да посещава дентален специалист?

 

Д-р Анета Цокова: Прегледите по принцип са на 6 месеца, като при преценка на зъболекаря, ако детето е склонно към образуване на кариеси, може и на 3 месеца. Млечните зъбки са малки като обем и със сравнително по-меки емайл и дентин, т.е. са по-уязвими за развитие на кариес и по-бързо достигащи до неговите усложнения – пулпит и периодонтит. Затова трябва да се следят често.

 

МТА: Травмираща ли е смяната на млечните зъби?

 

Д-р Анета Цокова: От голямо значение за отношението на детето към зъболекаря е какво е мнението на родителите и най-близките в обкръжението му. Повечето деца са силно емоционални и интуитивни и за да създадат свое мнение, се нуждаят от гледната точка на родителите, която най-често възприемат от действията и емоциите на родителите и по-малко от техните думи.

 

Ако всички край детето показват страх и нежелание за ходене на зъболекар, няма как то да има добра нагласа. Смяната на зъбките, както и всичко, свързано с тях, би трябвало да се представи на детето като нещо напълно нормално. Ако има нужда зъболекарят да извади някое зъбче, тъй като постоянното е вече поникнало, а млечното не пада, възрастният трябва да вдъхне увереност в детето, че това е полезно, необходимо и безболезнено.

 

Четете още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

При правилната предварителна нагласа и подходящ подход от страна на денталния лекар ваденето на зъбче не би трябвало да е травмиращо. Хигиената в периода на никнене на зъбите е много важна, за да не се добавя бактериална инфекция към леко подутите венци. Децата се радват на новите зъбки, а дискомфортът от пробива им в повечето случаи е лесно преодолим.

Добави коментар