Кои са най-честите проблеми със зъбите?

Интервю сд-р Ваня Иванова, специалист по дентална медицина.

 

Потрал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какъв процент от хората посещават дентален специалист профилактично и какъв – чак след като се сблъскат с някакъв проблем?

 

Д-р Ваня Иванова: От моя личен опит мога да кажа, че най-голяма част от пациентите идват чак след като имат някакъв проблем. За профилактичен преглед идват средно 1-2 души седмично.

 

МТА: Кои са най-честите проблеми, с които идват вашите пациенти?

 

Д-р Ваня Иванова: Най-честите проблеми – това са болките в зъбите и кървенето от венците.

 

Болката най-често може да се получи в резултат от усложнение на не лекуван кариес – когато се е развил кариес и не е „хванат” на време, стигнал е до нерва и съответно, започват болките от самия нерв.

 

Четете още: Зъбна плака

 

За да няма болки, пациентът трябва да ходи на профилактичен преглед поне веднъж на 6 месеца.

 

зъби, преглед, профилактика

 

МТА: Каква е основната причина за кървене на венците?

 

Д-р Ваня Иванова: Има няколко причини за кървене на венците, като най-важната от тях е неправилната и нередовна хигиена, в резултат на което се натрупва зъбна плака. Всъщност тя предизвиква възпаление на венците, а самото кървене е един от симптомите на това възпаление.

 

плака, зъбен, камък, инфекция, венциКогато зъбната плака не се почиства редовно, в последствие тя минерализира и се превръща в зъбен камък, който е другата причина за възпалените венци и съответно – за кървенето. Зъбната плака представлява бактериален биофилм, в който, в резултат на метаболизма на бактериите, се отделят токсини и ензими. Те дразнят самият венец и по този начин предизвикват кървене. Т.е. венеца се опитва да се справи с тази инфекция – там стават съдови реакции и постепенно венеца започва да увеличава размера си, да променя цвета си и съответно да кърви.

 

 

Четете още: Колко често трябва да посещавате зъболекар за проверка и почистване?

 

венци, зъби, болка, плака

 

МТА: При кои хора може да прогресира кървенето от венците?

 

Д-р Ваня Иванова: Първо, ако няма добра хигиена и се натрупа плака. Също може да има пациенти, които са с хормонален дисбаланс. Например при диабетиците, които не си контролират диабета и нямат добра орална хигиена, със сигурност ще се получи кървене на венците, тъй като те са по-податливи към кървенето. Ако те контролират диабета и поддържат добра хигиена – няма да имат проблем.

 

зъби, хигиена, плака, диабет, бременност

 

Четете още: Здравословен начин на живот, красива усмивка

 

Освен това може да имаме кървене на венците при бременност. То не е свързано с натрупване на плака и зъбен камък, а е в резултат на хормоналните промени, които настъпват в организма. След края на бременността този вид гингивит търпи обратно развитие.

 

Снимки: Marin, 89studio, Stockimages, Gualberto107 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар