Кои плодове да избягвате по време на бременност?

Бременността е един от най-деликатните периоди в живота на една жена, а и на нейното все още неродено бебче. Ако вече сте бременна, трябва да се грижите за тялото и диетата си много по-внимателно.

 

Бременността влияе на имунната ви система, като ви прави една идея по-беззащитни срещу бактериите и вирусите, които са причинители на заболявания свързани с храненето. Има някои плодове, които трябва да избягвате по време на бременността. За да гарантирате безопасността на бебето, а и на самите вас, уверете се, че тези плодове не присъстват в менюто ви.

 

Папая

 

По време на бременността, трябва да избягвате папаята. В някои страни, този плод дори е използван като средство за аборт, но това не трябва да ви тревожи, освен ако не приемате промишлени количества от него.

 

Неузрелите или полузрелите плодове са богати на латекс, който може да предизвика контракции на матката. Затова зелената папая трябва да се избягва – дори и под формата на добавки, съдържащи папая, семена и т.н., особено в последния триместър от бременността.

 

Въпреки всичко това, добре узрялата папая може да е полезна по време на бременността. Зрелите плодове са богати на витамин С и други хранителни вещества, които могат да предотвратят симптоми като киселини и запек. Папая, смесена с мед и мляко, е отлична напитка за бременни или кърмещи жени.

 

Зрялата папая съдържа много ниски нива на папаин и се счита за полезна за бременните жени. Тя е богата на антиоксиданти, витамини и други изключително полезни за здравето вещества.

 

Четете още: Обяд за бременни по време на работа – част 1

 

Ананас

 

По време на бременността е добре да се откажете от ананаса. Ананасът е богат на бромелаин, който може да доведе до омекване на шийката на матката и преждевременно раждане.

 

Можете да хапвате ананас в изключително малки количества. По този начин той няма да има никакъв ефект върху раждането. Въпреки това е особено важно да го избягвате напълно през първия триместър от бременността, защото тогава може да доведе до омекване на шийката на матката.

 

Според някои жени, пиенето на сок от ананас, може да помогне за по-лесно раждане. Не се подвеждайте по тяхното мнение – ананасът не е полезен нито за бременността, нито за раждането, така че предпазете себе си и близките си от тази грешка.

 

Четете още: Седем принципа за правилно хранене по време на бременността

 

Грозде

 

Можете или не можете да ядете грозде по време на бременността – по този въпрос има противоречия. Някои медицински специалисти могат да ви препоръчат да хапвате грозде, а други – да ви го забранят напълно. Според експертите обаче, не е добре да хапвате грозде, поради голямото количество пестициди, с които се пръска това растение, за да не бъде изядено от насекомите.

 

Освен това, гроздето има високо съдържание на ресвератрол. Този химикал може да бъде токсичен за една бременна жена. От друга страна, гроздето може да ви набави жизненоважни хранителни вещества като витамин А и С. Говорете с лекаря си по тази тема.

 

НЕизмити и сурови плодове

 

Най-важното за една бременна жена, е да избягва напълно немитите плодове. Това е от голямо значение за добрата хигиена по време на бременността, за да се избегнат инфекции, като токсоплазмоза.

 

Важно е плодовете да са част от диетата на всяка бременна жена, но на тях трябва да се гледа с повишено внимание. Ето и как да се справите безпроблемно с плодовете:

 

• Измивайте много добре суровите плодове и зеленчуци под течаща вода, преди хранене.

• Добре подготвяйте плодовете, преди да ги изстискате или нарежете (като цитруси, пъпеши и т.н.), тъй като по кората им може да има много бактерии.

• Никога не използвайте сапун или почистващи препарати за да измиете плодовете.

• Можете да използвате малка четка за по-внимателно почистване на повърхността.

• Премахвайте повредените или започващи да изгниват, части на плода – на тези места се събират най-много бактерии.

Добави коментар