зеленчуци, кореноплодни, зеле, целина, пащърнак, тиква, ряпа

Кои зеленчуци да избирате през зимата?

В студените и тъмни зимни месеци, когато всичко наоколо изглежда замръзнало, е наистина важно да се храните добре. Зеленчуците трябва да заемат челно място на трапезата ви през зимата. Най-добрият вариант през този период са сезонните зеленчуци – кореноплодните (като цвекло и ряпа) и листните (като зеле и Кейл). Те са богати на витамини и минерали.

 

Когато избирате зеленчуци е най-добре да се насочите към възможно най-пресните такива. Те ще имат по-добър вкус и ще са по-питателни. Да не забравяме, че селскостопанските или уличните пазари много често са чудесно място, от което да се запасите с пресни зимни зеленчуци на изгодни цени.

 

Като правило кореноплодните зеленчуци трябва да са твърди на пипане и да изглеждат добре. Ако ви се виждат сбръчкани и меки, по-добре не ги купувайте. Листните зеленчуци, като къдравото зеле (Кейл) например, трябва да имат хубав наситен цвят. Не купувайте такива, които са с пожълтели краища.

 

Предлагаме ви няколко зимни зеленчука, които ще обогатят ястията ви и ще ви снабдят с полезни хранителни вещества. Те са прекрасни за вкусни топли супи, ароматни гювечи, яхнии и други.

 

Къдраво зеле Кейл

 

Тази италианска разновидност на зелето трябва да има дебели, къдрави и тъмно зелени листа.

 

Целина

 

Вземете най-малката целина, която можете да откриете в магазина. Когато е нараснала до по-голям размер, сърцевината ѝ може да е вдървеняла.

 

Четете още: Възможно ли е да ядете твърде много плодове и зеленчуци?

 

Пащърнак

 

Едрият и добре изглеждащ пащърнак е с по-наситен вкус. Освен това, не се страхувайте да слагате по-големи количества от него, тъй като при готвене той се свива значително.

 

Тиква

 

Вземете тиква, която е по-тежка, отколкото изглежда на пръв поглед. Кората ѝ трябва да е дебела, твърда и безупречна.

 

Четете още: Защо преяждането е вредно?

 

Жълта ряпа (Брюква)

 

Изберете жълта ряпа, която има гладка повърхност и плътна, оцветена кора.

 

Ряпа

 

Изберете малки до средни репи с гладка бяло-лилава кора, които са по-тежки, отколкото изглеждат.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар