Кои зеленчуци да избирате през зимата?
В студените и тъмни зимни месеци, когато всичко наоколо изглежда замръзнало, е наистина важно да се храните добре. Зеленчуците трябва да заемат челно място на трапезата ви през зимата. Най-добрият вариант през този период са сезонните зеленчуци – кореноплодните (като цвекло и ряпа) и листните (като зеле и Кейл). Те са богати на витамини и минерали.
Когато избирате зеленчуци е най-добре да се насочите към възможно най-пресните такива. Те ще имат по-добър вкус и ще са по-питателни. Да не забравяме, че селскостопанските или уличните пазари много често са чудесно място, от което да се запасите с пресни зимни зеленчуци на изгодни цени.
Като правило кореноплодните зеленчуци трябва да са твърди на пипане и да изглеждат добре. Ако ви се виждат сбръчкани и меки, по-добре не ги купувайте. Листните зеленчуци, като къдравото зеле (Кейл) например, трябва да имат хубав наситен цвят. Не купувайте такива, които са с пожълтели краища.
Предлагаме ви няколко зимни зеленчука, които ще обогатят ястията ви и ще ви снабдят с полезни хранителни вещества. Те са прекрасни за вкусни топли супи, ароматни гювечи, яхнии и други.
Къдраво зеле Кейл
Тази италианска разновидност на зелето трябва да има дебели, къдрави и тъмно зелени листа.
Целина
Вземете най-малката целина, която можете да откриете в магазина. Когато е нараснала до по-голям размер, сърцевината ѝ може да е вдървеняла.
Четете още: Възможно ли е да ядете твърде много плодове и зеленчуци?
Пащърнак
Едрият и добре изглеждащ пащърнак е с по-наситен вкус. Освен това, не се страхувайте да слагате по-големи количества от него, тъй като при готвене той се свива значително.
Тиква
Вземете тиква, която е по-тежка, отколкото изглежда на пръв поглед. Кората ѝ трябва да е дебела, твърда и безупречна.
Четете още: Защо преяждането е вредно?
Жълта ряпа (Брюква)
Изберете жълта ряпа, която има гладка повърхност и плътна, оцветена кора.
Ряпа
Изберете малки до средни репи с гладка бяло-лилава кора, които са по-тежки, отколкото изглеждат.
Снимкa: Foter.com