Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?

Правилно ли слагате бебето на гърдата?

 

Една от най-честите причини за недостига на мляко е безболезненият вариант на неправилното слагане на гърда, когато майката, която не дава на бебето шише или залъгалка, кърми го на поискване и е уверена, че бебето е правилно сложено, понеже не усеща неудобство, в действителност го слага неправилно и гърдите не получават достатъчна стимулация. И така независимо от честото кърмене и нощните хранения млякото не достига.

 

Смуче ли бебето ви залъгалка?

 

Ако смуче, то може при вас да се проявява т.нар. бутилково сучене – бебето не засуква съвсем правилно на гърдата и не я стимулира достатъчно. Освен това, ако смуче залъгалка, то по-рядко дава сигнал да се сложи на гърда.

 

Давате ли на бебето вода или чайче против колики?

 

Ако да, то недостигът на мляко при бебето в крайна сметка е в същото количество, колкото други течности получава. Ако изпива 150 мл чай, изпива 150 мл мляко по-малко.

 

Давате ли на бебето някакви лечебни препарати (смеси) в количество по-голямо от 10 мл на ден?

 

Някои мами по съвет на лекаря дават 1-2 пъти дневно лечебна смес за лечение на дисбактериоза или лактазна недостатъчност. Те се дават обикновено 10 дни в количество от 50 до 100 мл. Това също намалява количеството мляко, което бебето изсуква.

 

Четете още: Трябва ли да давам на новороденото вода или вода със захар?

 

Преди да разрешавате проблема с недостатъчната лактация, разрешете тези проблеми.

 

Може би на вашето бебе не му достигат точно тези 50 – 100 мл дневно, които прекрасно ще се възстановят сами, ако престанете да давате на бебето добавки. Това е възможно да стане без особено изменение на храненето и т.н. Ако бебето е свикнало да се успокоява със залъгалка или шише с чайче, ще му трябва малко време да забрави този навик.

 

Тук е много важна увереността на майката за правилността на нейните действия. Ако тя твърдо реши, че бебето повече няма да суче нищо освен гърдата, то бързо ще се съгласи с нея. А докато забрави и престане да се сърди, трябва да се придържате към следната тактика на поведение – ако в този момент, когато му предлагате гърдата, то засуква няколко пъти, а после изплюва зърното и започва да плаче, не трябва да се опитвате да му запушите устата с гърдата (на първо време бебето все още ще си чака обичайното шише с чайче против колики). Трябва да го махнете от гърдата, да го успокоите и отново да предложите гърдата след известно време, когато бебето е спокойно.

 

За да се изясни доколко правилно бебето захваща и суче на гърдата, е необходима консултация със специалист по кърмене. При липсата на такъв е необходимо да намерите майка, която кърми и никога не е имала проблеми със зърната, която внимава как се поставя бебето на гърда, не изпитва проблеми с количеството мляко и е желателно да е кърмила не само първото си дете, и да се посъветвате с нея.

 

Всичко това не се отнася за вас или вече сте се справили с тези проблеми, но остават съмнения за количеството кърма?

 

Тогава пребройте колко пъти пишка бебето за 24 часа. Махнете му памперса и започнете да броите подмокрянията. Резултатът ще бъде достоверен само ако бебето не получава никакви други течности освен кърма. Ако му давате вода, чай или смес, такъв експеримент няма смисъл.

 

Четете още: Кърмаческа стачка – бебето ми отказва да суче?

 

Здравото бебе на възраст над 7 дни, което се кърми изключително, трябва да пишка по-често от 6-8 пъти за 24 часа, обикновено около 12 или повече пъти. Ако бебето в течение на няколко дни пишка 6 или по-малко пъти, му е нужна добавка, а на майката – спешни мерки за увеличаване количествата на кърмата. Обърнете се към най-близкия сспециалист по кърмене. Ако бебето пишка 6 – 8 пъти за 24 часа, то добавки не са му нужни, но е възможно да има лек недостиг на мляко и трябва да се стимулира лактацията на майката.

 

Бебето пишка повече от 8 пъти, но вие все пак се съмнявате?

 

Тогава се опитайте да прецените колко наддава на седмица (разделете теглото, което е наддало за месеца, на 4). Минималното наддаване след втората седмица от живота трябва да е 125 гр седмично, най-добре 200 – 300 гр.

 

Ако бебето наддава по 500 гр или по-малко на месец, кърми се на поискване и не получава нищо друго освен кърма, е необходима консултация със специалист по кърмене и инструктор по грижите за новороденото, понеже по всяка вероятност има някакви грешки  в организацията на кърменето и грижата за бебето, които неопитната майка няма как да забележи – или пък съществува проблем с усвояването на млякото.

 

Ако бебето наддава повече от 500 гр – млякото ви е достатъчно!

 

Ако бебето е неспокойно по-често, отколкото би ви се искало или гърдите ви са станали меки, но то често пишка и добре наддава на тегло, можете смело да не правите абсолютно нищо – млякото ви е достатъчно!

 

Четете още: Приема ли бебчето ви достатъчно мляко?

 

Ако сте правили пробно кърмене, при което бебето ви е изсукало малко мляко и са ви предписали добавка (и при положение, че кърмите на поискване, а то не суче нищо освен гърдата, иначе наддава добре и често пишка) – това не означава, че млякото ви недостига. Означава единствено, че вашият педиатър е некомпетентен по въпросите на кърменето. Поинтересувайте се дали има опит с кърменето и потърсете второ мнение от друг специалист.

 

Т. нар. пробно кърмене трябва да се прави не само на едно кърмене. Трябва да се проследи теглото на бебето при няколко последователни хранения, най-добре за цяло денонощие. Бебето не изсуква еднакво количество мляко при всяко хранене, което може да е заблуждаващо при пробното кърмене.

 

Ако сте ходили при лекаря и там се е установило, че бебето е наддало малко примерно през първия си месец и след като сте прочели написаното дотук сте открили, че неправилно сте организирали кърменето, изчакайте с добавките. Опитайте се да измените стила си на кърмене според горните препоръки. Много често това е достатъчно за увеличаване на млякото.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар