Кои витамини помагат на синусите и за алергиите?

Някои витамини могат да помогнат за подсилването на имунната система и да намалят сериозността на проблемите със синусите и алергиите. Синузитът представлява подуване на синусите. Най-често се получава при настинка или заради инфекция. Алергиите също могат да причинят  проблеми със синусите, заради отока който се появява при излагане на алергени. Витамините не могат да лекуват или напълно да предотвратят алергии или проблеми със синусите, но могат да подсилят имунната ви система и да облекчат симптомите.

 

Витамин Е

 

Витамин Е е мастноразтворим витамин и антиоксидант. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, които могат да причинят заболяване. Витамин Е също помага на тялото да произвежда червени кръвни телца и помага на организма да усвои витамин К.

 

Според някои специалисти витамин Е може да помогне за намаляването на назалните алергии, но все пак трябва да се извършат още тестове, преди да се установи дали твърдение е вярно. Храните, съдържащи витамин Е, са: яйца, слънчогледови семки, ядки, тъмнозелени листни зеленчуци и аспержи.

 

витамин Е, алергии, яйца, ядки, синузит

 

Витамин С

 

Обикновено на витамин С се приписват най-големите заслуги за подсилване на имунната система, но освен това той има и други функции. Този витамин се използва при синтеза на колаген и на невротрансмитера норепинефрин. Освен това функционира и като антиоксидант. Въпреки че резултатите от изследванията в тази посока са противоречиви, се смята, че витамин С също помага за стимулиране на производството на бели кръвни телца, които помагат в борбата с инфекциите и бактериите.

 

Четете още: Храни, които стимулират имунната система

 

Витамин С намалява продължителността на настинките при някои хора, но все пак трябва да се направят още проучвания по въпроса. Хранителни източници на витамин С са цитрусовите плодове, броколите, зеленолистните зеленчуци и картофите.

 

витамин С, алергии, синуси, алергии

 

Витамин А

 

Витамин А е група съединения, някои от които изпълняват функцията и на антиоксиданти. Витамин А помага за заздравяване на лигавиците, което помага за задържането на бактериите далеч от организма. Витамин А също помага за регулиране на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни телца.

 

Четете още: В риск ли съм от развитие на алергия?

 

Има два вида витамин А в зависимост от това дали се усвоява от животински или растителен продукт. Добри източници на този витамин са млякото, черния дроб, сиренето, морковите, спанака, овесените ядки и зелето.

 

витамин А, моркови, алергии, синуси

 

Цинк

 

Цинкът е минерал, който може да се съдържа в храната или може да се приема като хранителна добавка. Цинкът играе важна роля във функционирането на имунната система, зарастването на раните, синтеза на протеини, усещането за вкус и обонянието, нормалния растеж и развитие.

 

Четете още: Причиняват ли алергиите астма?

 

Смята се, че цинкът намалява възпалението на носната лигавица, но няма категорични доказателства за това. Цинкът намалява симптомите на настинка, включително на хремата. Хранителни източници на цинк са стридите, говеждото месо, пилешките бутчета, омарите, свинското и кашуто. 

 

пилешки бутчета, цинк, алергии, синузит

 

Снимки: Darren Johnson /iDJ Photography/, Abnskyshark, Dowbiggin, London Chow Foter.com

Добави коментар