бременност, химикали, съставки, кожа, бебе, дете

Козметични съставки, които трябва да избягвате, докато сте бременни или кърмите

Предупреждението всички да четат етикетите и да внимават какви продукти и съставки поставят на кожата си е много важно. Но когато става дума за жени, които са бременни, искат да забременеят или кърмят, това предупреждение отива в червената зона. Защо?

 

Проучванията показват, че в кръвта на новородените в днешно време, могат да се открият вредни за тях химикали, включително аромати и бисфенол-А (BPA). За някои от тези химикали се смята, че идват от ежедневните продукти за лична хигиена, които жените използват.

 

Както може би вече ви е казал вашият лекар, когато сте бременни, това, което ядете, както и това, което нанасяте върху кожата и косата си, може да попадне в кръвта ви, чрез която може да достигне нероденото ви дете. Тъй като бебетата са толкова малки и уязвими, дори минимални количества химикали са опасни за тях.

 

За да предпазите себе си и нероденото или кърменото си дете, избягвайте продукти със следните съставки:

 

Токсични съставки и съставки, които могат да предизвикат здравословни проблеми

 

Списъкът от вредни съставки, всъщност е доста голям, тук ще изредим тези от тях, които се считат за най-опасни. Този списък е важен за жените в детеродна възраст и включва ключови токсини, които да се избягват по време на бременност.

 

А именно: формалдехид, парабени (включително метил, пропил, бутил и етилови парабени), петролни продукти, олово, 1,4-диоксан, фталати, алуминий, ацетон, оксибензон, бензофенон-3, октил метоксицинамат (ОМЦ), динатриева EDTA (етилендиаминтетраоцетна) киселина, етилацетат, формалдехид, аромат (синтетичен), хидрохинон, пропиленгликол, силиконови извлечени емолиенти, стеаралкониев хлорид, синтетични багрила, сулфати (като натриев лаурил и натриев лаурет), талк, TEA, MEA, DEA – амониеви съединения, толуен, триклозан, карбамиди.

 

Вижте още: Грижа за кожата по време на бременността

 

Витамин А и ретиноиди

 

Производните на витамин А отдавна се използват в продуктите за грижа за кожата заради способността им да намаляват появата на фини линии и бръчки. Високите дози от витамин А, приемани перорално обаче, са показали, че са потенциално вредни за плода. Жените, които консумират по-голямо от препоръчителното количество витамин А в ранна бременност, удвояват риска от раждане на дете с вродени дефекти. Лекарствата против акне, с активна съставка изотретиноин също е известно, че повишават риска от вродени дефекти.

 

Досега обаче проучванията не показват, че локалните ретиноиди причиняват увреждане на нероденото бебе. Лекарите съветват жените да бъдат предпазливи и да избягват съставки, като ретина-А, ретиноева киселина, ретинол, ретинил линолеат, ретинил палмитат, кремове с третиноин, адапален и тазаротен.

 

Внимавайте за тези съставки и във вашия слънцезащитен крем!

 

Салицилова киселина

 

Салициловата киселина е чудесно средство за намаляване на акнето, но може да проникне дълбоко в кожата, а приема на високи дози от оралната ѝ форма, води до усложнения при бременност. Най-силната тревога е свързана със средствата за пилинг на лицето и тялото, които я съдържат, тъй като при тях се увеличава количеството абсорбирано вещество.

 

Вижте още: Ноктите и косата през бременността

 

Повечето лекари ще Ви посъветват да сте с повишено внимание и ще ви препоръчат да избегнете пилингите със салицилова киселина и да намалите или избегнете използването на тониращи и овлажняващи продукти, които я съдържат. Също така внимавайте за бета хидрокси киселината и BHA.

 

Ако се борите с акне, попитайте лекаря или акушерката си как безопасно да го третирате и се уверете, че вашите продукти за грижа за кожата не запушват порите.

 

Химически слънцезащитни продукти

 

Проучванията сочат, че използването от бременните на химически слънцезащитни кремове, съдържащи оксибензон, се свързат с ниско родилно тегло при момичетата. Авобензонът може да се абсорбира в кожата, където може да причини увреждане от натрупването на свободни радикали. Изберете безопасен слънцезащитен крем с цинков оксид, например, по време на бременността и кърменето.

 

Вижте още: Безопасни ли са горещите вани и сауните по време на бременността?

 

Киселини и бензоил пероксид

 

Учените все още не са проучили всички съставки, за да определят кои могат да бъдат вредни за нероденото дете. Това включва много ексфолиращи киселини, като гликолова киселина, алфа хидрокси киселина и дори витамин С, както и бензоил пероксид за борба с акне. Някои лекари смятат, че те са безопасни, а някои са изключително предпазливи и препоръчват да ги избягвате. Ако страдате от тежко състояние на кожата, говорете с вашия лекар за най-добрия подход към лечението ви.

 

Преди всичко, не се паникьосвайте! Ако сте използвали някоя от тези съставки и не сте осъзнали потенциалните опасности за здравето, това е добре. Просто спрете да използвате съответния продукт. Проблемите обикновено са редки и се проявяват при постоянна употреба. Най-добрият подход за защита на здравето на вашето бебе е да се опитате да намалите излагането си на токсични химикали по всякакъв начин, което можете да направите, чрез храната, която приемате, козметиката за лична хигиена и околна среда.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар