Кожата по време на бременност

По време на бременността настъпват важни промени в дейността не само на половите жлези, но и на всички ендокринни жлези/ жлези с вътрешна секреция/. Тези промени се отразяват върху функциите на всички органи и системи, което пък от своя страна често намира отражение върху кожата. Физиологичните промени на кожата през време на бременността са много разнообразни. През време на бременността се пигментират гръдните зърна и ареолите /зоните около тях/, както и областта на външните полови органи. По лицето се появява една характерна пигментна аномалия на бременността – т.н. хлоазма, която се среща при 75% от бременните жени. Цветът й варира от индивидуалните пигментни особености, а слънчевите лъчи могат да засилят пигментацията. След раждането тази пигментация изчезва, но при някои жени, при които е по изразена, може да остане и за по дълго време.

 

Какво представлява целулита?

 

Кожата съдържа групи от мастни клетки, разделени едни от други от успоредни прегради, които са перпендикулярни на повърхността. Когато местните клетки се увеличат, те „издуват” кожата нагоре, но напират и надолу. Следователно преградите между тях не са еластични; кожата изглежда като всмукана навътре и образува класическата „портокалова кора” и целулитни възли. По време на бременността опасността от появата на целулит се появява от 6-тия месец нататък. Първият стадий е задържане на течности и отоци, затова избягвайте да пиете повече от една чаша вода преди лягане, препоръчително е и да намалите количеството на сол. Колкото до любимите на всички антицелулитни кремове, забравете за тях докато сте бременна.  Няма нужда да разбивате мастните натрупвания, тъй като организмът ги използва като гориво. За препоръчване са козметичните средства повишаващи еластичността на кожата.

 

Внимание!!!: Избягвайте средствата с фитоестрогени действието им наподобява това на хормоните. За да използвате антицелулитни кремове е добре да сте спрели да кърмите.

 

Грижи за кожата на ръцете

 

Ръцете са непрекъснато подложени на действието на студа, вятъра, слънцето, горещата и студената вода и други. Затова и тяхната кожа става суха и груба и по-бързо се състарява. За да имате добре подържани ръце трябва да се съобразите с някои основни правила:

 

·         След всяко измиване на ръцете е добре те да бъдат намазани с крем или лосион за ръце. Това е особено наложително през студеното време на годината, тъй като кожата на ръцете се изсушава повече през този период.

 

·         От много голямо значение е и редовното масажиране вечер на ръцете със специален крем, за да може крема да окаже своето въздействие през нощта.

 

·      Действието на масажа се допълва и от гимнастически упражнения. Те имат съществено значение, за да бъдат ръцете ви нежни, гъвкави и красиви.

 

·         Не забравяйте вечер преди лягане да нанесете върху кожата на ръцете си подходящ крем, а сутрин да направите няколко минути гимнастика и масаж.

 

Гимнастика на ръцете

 

1. Вдигнете ръцете си нагоре. При това положение свийте и изправете пръстите 10-12 пъти последователно.

2. Отпуснете ръцете в китките и ги въртете.

3. „Свирете” символично на пиано върху масата, като движенията на ръцете и пръстите ви са свободни, енергични и пъргави. Това движение прави пръстите гъвкави и подвижни.

4. Разтворете пръстите на ръцете си, колкото може по широко и притискайте силно един в друг върховете /възглавничките/ на пръстите. От това трябва да почувствате силно опъване.

 

Масаж на пръстите

 

Той се провежда по следния начин: масажирайте леко всеки пръст по отделно с лек мачкащ натиск; разтрийте ръката от върховете на пръстите към дланта.

 

Хормоните променят кожата през бременността

 

По време на бременността може да усетите, че хващате по-бързо тен, кожата ви става необичайно суха и сърби, или пък придобивате онова свежо сияние, което обикновено се приписва на бъдещите майки. Тези промени се дължат на произвежданите в тялото ви хормони. Някои от най-често срещаните проблеми и благотворни промени, с които може да се сблъскате:

 

·         Много жени получават акне или акнето им се влошава, след като забременеят. Опитайте се да поддържате лицето си възможно най-чисто с помощта на меки почистващи средства. Ако се гримирате, погрижете се да използвате фон дьо тен на водна основа. При посещение на дерматолог не забравяйте да му кажете, че сте бременна. Някои продавани с рецепта препарати не са безопасни за плода. Често обаче се случва жени, които през пубертета имат акне, кожата им да се изчисти по бреме на бременността.

 

·         Вероятно ще станете по-чувствителни към слънцето. Нищо чудно, да откриете, че изгаряте по лесно, така че се мажете дебело с качествен фотопротектор, купете си шапка с периферия или козирка и се старайте да не излагате лицето си на слънце. Мазилата за изкуствен тен не са подходящи за бременни така че изчакайте докато родите.

 

·         Може да се образува тънка тъмна линия от пъпа до венериния хълм. Тя е известна като черна линия и е временна, причинена от хормоните на бременността. Ще изчезне месец два след раждането, като горните слоеве кожа се олющят.

 

·         Може да се появят кожни висулки. Хормоните на бременността може да допринесат и за образуването на малки кожни образувания по гърдите, подмишечните ямки и шията. За съжаление те няма да изчезнат като с магическа пръчка след раждането. За отстраняването им се консултирайте с лекар дерматолог след като родите.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар