Кое раждане е преносено?

Кое бебе е преносено?

 

Бебето се ражда 40 седмици след като е започнал последният менструален цикъл на майката. Ако бебето не се е родило до тази дата, е postdate. Ако е пресрочило с две седмици нормалния срок на бременността, се нарича преносено.

 

Каква е физическата характеристика на преносеното бебе?

 

Преносените бебета обикновено са много здрави. Те имат дълги нокти на пръстите на ръцете и на краката, кожата обикновено е суха и се лющи. Много от тях имат пухкаво окосмяване (лануго) по раменете и по гърба. Те обикновено са по-големи, понякога – 4 килограма или повече. Тези бебета са едри и при раждането им може да има усложнения.

 

Четете още: Нормалното раждане – част 1

 

Мекониум в утробатата

 

Фактът, че тези бебета хронологично са били готови да се родят няколко дни по-рано, техните черва са готови да работят. Ето защо е възможно да се изходят, докато са още в утробата. Преносените освен това могат да преживеят стрес, ако функционирането на плацентата се влоши (плацентарна дисфункция) в резултат на забавяне на раждането. Има по-голяма вероятност стресираните бебета да отделят мекониум в утробата.

 

раждане, преносено

 

Спиране на функциониране на плацентата

 

Най-тревожното за преносените бебета е, че след 42-та гестационна седмица плацентата изцяло може да спре да функционира. Матката се свива и зародишът се движи по-малко. Поради този риск преносените внимателно се наблюдават. Всеки ден с ултразвук се измерва зародишът и се следят движенията му.

 

Четете още: Какво ще стане, ако просроча датата на термина?

 

Предизвикано раждане или цезарово сечение при пресрочване на датата

 

Една майка, която пресрочва датата, ще бъде наблюдавана от акушера си и ще бъде предизвикано родоразрешение. Тези майки постъпват в болница и получават oxytocin (окситоцин) – лекарство за стимулиране на родовата дейност. И ако бебето все още не се ражда, се прави цезарово сечение. 

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар