Кога тялото ви е готово за бременност?

Вие сте обмислили всичко внимателно и сте решили да имате бебе. Спрели сте пушенето и алкохола. Храните се здравословно, приемате мултивитамини с 400 мг фолиева киселина всеки ден. Вие сте посетили лекаря си, редовно слагате пари в спестовната си сметка. Готови сте да правите опити да забременеете.

 

Трябва да имате предвид, че яйцеклетката на жената е плодородна само 12 до 24 часа след нейното освобождаване, овулацията. Яйчниците освобождават яйцеклетка всеки месец, около 14 дни преди цикъла на жената. Сперматозоидите могат да живеят до 72 часа след половия акт. Така че най-доброто време за секс, ако искате да заченете е:

 

•  няколко дни преди овулацията

•  в деня на овулацията.

 

Четете още: Кога жената има най-големи шансове да забременее?

 

Колкото по-близо до овулацията е акта, толкова по-вероятно е вие да забременеете. Можете да следите овулацията си, използвайки различни методи. И колкото по-често правите секс, толкова по-вероятно е да забременеете.

 

Но не се безпокойте, ако това не се случи веднага. Средно има 15 -25 % шанс за зачеване всеки месец. Проучвания показват, че приблизително половината от двойките, който се опитват да имат бебе успяват в рамките на 4 месеца, 75% – за 6 месеца, а 85% – в рамките на година.

Добави коментар