Кога трябва да посетите гинеколога?

В идеалният случай годишният гинекологичен преглед е от изключителна важност, за да се проверят репродуктивните органи на жената, и да се осигури ранно откриване на проблеми и лечение им. За съжаление, много жени игнорират и отбягват посещението при гинеколог от срам или страх. Ако сте една от тях, тук са някои причини, поради които е наложително да посетите специалист.

 

Нередовна менструация

 

Менструалният цикъл на една жена е основен показател за нейното репродуктивно здраве. Ако вашият менструален цикъл е спрял или е станал нередовен, това е пряко свързано със здравословен проблем. Ако продължите да го игнорирате, може да се сблъскате с няколко репродуктивни проблема по-късно. Важно е да посетите вашият гинеколог веднага при такава ситуация.

 

гинеколог

 

Преглед на гърдите

 

Всяка жена е изложена на риск от появата на рак на гърдата, тъй като няма специфични причини за появата на това състояние. Ранното му откриване и лечение, е най-добрият начин да го победите. Редовните посещения при мамолог ще гарантират, че гърдите ви са изследвани за бучки и други необичайни образувания, които биха могли да бъдат опасни.

 

Четете още: Посещение при гинеколога за начинаещи (част 1)

 

Необичайно вагинално течение

 

Вагиналното течение е естествено явление, пред което всяка жена е изправена. Това течение се счита за нормално, когато е бяло или бледо без мирис. Въпреки това, ако забележите, че то има зеленикав или жълтеникав цвят с лоша миризма, трябва незабавно да посетите гинеколога си, защото това може да е признак на вагинална инфекция.

 

гинеколог

 

Противозачатъчните

 

Когато жената е сексуално активна, тя трябва да посети своя гинеколог и да обсъди с него методите за контрол на раждаемостта, освен ако не цели зачеване. Бариерните методи са не само начин да се предпазите от нежелана бременност, но са и добър начин да се предпазите от полово предавани болести. Ако не се чувствате удобно със синтетичните форми на противозачатъчните (хапчета) има много свободни от хормони опции. Но е най-добре да обсъдите това с вашият гинеколог и да намерите най-доброто решение за вас.

 

Четете още: Да поговорим за вагиналното течение

 

Pap test – цитонамазка

 

Цитонамазката е важна, за да се уверите, че вашите органи са здрави. В идеалният случай всяка жена след 21 години трябва да прави една цитонамазка годишно, като превенция за рак и други състояния.

 

Снимки: Mercy Health, manos_simonides Foter.com

Добави коментар