Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

Пълноценното хранене е важно за развитието на бебето. Въвеждането на друга храна в допълнение към кърменето трябва да става внимателно. Подходящото време за този процес е индивидуално за всяко дете и зависи от развитието му до момента.

 

Кърмените деца, които са в добро здраве и наддават нормално на тегло е добре да бъдат захранени към края на 6-тия месец. Тези, които са хранени изкуствено или смесено, може да бъдат захранени 10-15 дни по-рано.

 

Захранването трябва да става постепенно, като се въвежда само по една нова храна. Между даването на нови храни трябва да има интервал от поне 5 – 7 дни, за да се наблюдава реакцията на бебето към всяка от тях.

 

Не всички деца приемат добре започването на захранвенето още от първия път. Ако детето ви не желае да приема нищо различно от кърма или адаптирано мляко, можете да спрете опитите за около 10 дни и после да опитате отново. За да имате успех с втория опит, можете да приготвите по-рядко пюре, като добавите към него кърма или формула. Така ще имате по-течна консистенция, а и бебето ще разпознае познатия вкус на единствената храна, която е приемало до момента.

 

Вижте още: Сокчета за вашето бебе

 

Някои педиатри препоръчват към края на 2-рия месец да дадете на бебето пресни плодови или зеленчукови сокове в количество, което да съответства на възрастта му, умножено по 10 (например 2 месеца умножено по 10, означава 20 грама). Начинът на хранене не бива да се променя, когато се добавят сокове. Те се дават след кърменето един път на ден или 2-3 пъти според количеството.

 

Имайте предвид, че тези препоръки се дават от педиатри, които не са запознати с най-новите препоръки на Световната педиатрична асоциация и СЗО. Въпреки това вие може да прецените, че бебето ви има нужда от прием на плодови сокове в този период. Но внимавайте тъй като това е момента, в който бебешкия стомах все още не е укрепнал достатъчно и само може да изострите коликите.

 

Вижте още: 10 интересни факта за кърменето – По материали от СЗО

 

Към края на 6-тия месец може да въведете допълнителната храна. Това означава тя да бъде немлечна, „твърда храна”. Разбира се, кърменето продължава. При развитието на детето се увеличават и неговите нужди, за него вече не са достатъчни хранителните елементи, които се съдържат в млякото. Ето, защо е необходимо да въведете допълнителните кърмачески храни.

 

Развитието на всяко дете е различно и нуждите му са индивидуални. Добре е да се консултирате с педиатъра, който се грижи за здравето на бебето ви, преди да въведете допълнителна храна към кърменето.

Добави коментар