Кога моето дете ще се научи да чете?

Повечето деца се научават да четат между детската градина и втори клас, но само, когато някой учител, родител, баба, дядо или по-голям приятел го научат как да се справя. Дори и ако започнете четене на глас на вашето бебе по време на бременността и не пропуснете нито един ден от раждането до 5 годишна възраст, детето ви все още ще се нуждае от помощ, за да се научи как да разбира отпечатаните страници.

 

По голямата част от децата ще трябва да преминат през няколко етапа на път да станат добри читатели – това е способността да разбират и тълкуват значението на отпечатаната страница.

 

Вие трябва да наблюдавате преминаването на детето си през различните етапи, за да се уверите, че то се движи по график. Читателите в този етап на развитие трябва да бъдат в състояние да повторят материалите, които са им били прочетени отново и отново, особено ако книгите съдържат много и римувани думи.

 

Четете още: Надарените деца

 

Въпреки, че децата на този етап не могат да четат добре и не идентифицират смисъла в думите, те се преструват, че четат, защото знаят, че книгите имат значение. Те също знаят, че групи от много букви написани на една страница са изречения от думи.

 

След като детето ви е в детска градина, то трябва да се научи да чува разликите между различните звуци, чрез които се възпроизвеждат буквите. Тази способност е важна предпоставка да се научат да четат и пишат и без нея дори и най-добрата инструкция за произнасяне може да се провали.

 

В първи клас детето ви трябва да продължава да декодира текста, и да започне да свързва буквите със звуци, и изговорените думи с печатни такива. Тъй като децата на този етап са все още в процес на обучение да произнасят думите, те са в състояние да четат комбинация от думи, които могат да разберат устно.

 

Когато детето стане все по-малко зависимо от старанието да изговаря всяка дума правилно, то ще започне да разбира и смисъла на това, което е прочело и ще се справя само, с все по-трудни книги.

Добави коментар