Кога майката може да се върне на работа?

В настоящото забързано ежедневие малко хора могат да си позволят лукса да не работят. Работното място е от голямо значение както за мъжете, така и за жените. Нещата не се променят и след раждането на бебето. От тук изниква въпросът: "Кога една майка може да се върне на работа?".

 

Грижата за бебето през първите месеци е от съществено значение. Колкото повече време има възможност му отдели майка му, толкова по-добре. Но финансовата необходимост често постявя майките пред дилемата дали да се върнат на работа по-рано или да си останат вкъщи.

 

Кърменето е изключително важно за бебето. То може да продължи и след започването на работа, но майката трябва да има възможност да се връща до вкъщи (ако не живее далеч от работното си място) или да замразява кърма. То зависи от това дали работодателя ѝ ще прояви толерантност и разбиранена. Същото се отнася и за колегите.

 

майка, бебе, работа

 

Възможно е грижите за детето да се прехвърлят и на друг човек, но това трябва да се случва постепенно. Необходимо е бебето да свикне с отсъствието на майката, а и да опознае човека, на когото ще бъде поверено. Преходът може да продължи няколко седмици.

 

Четете още: 5 начина да се върнете на работа след майчинство

 

Има още един фактор, който влияе на решението дали майката да започне работа – до колко е издръжлива след раждането. Случва се някои майки да се изморяват много по-лесно от преди. Те трябва да се щадят и да проявят твърдост, когато някой човек ги изморява. Те трябва да организират времето си балансирано и да предупредят обкръжаващите я да се съобразяват с нейните нужди и график.

 

Снимки: ECohen, Hernan Piñera Foter.com

Добави коментар