Кога и как порастват момичетата?

Ти се вълнуваш, чувствайки как от ден на ден с тялото ти се случва нещо необикновено… Това откритие правят всички момичета между 9 и 16 години.

 

Този период се нарича период на полово съзряване.

 

Дошло е времето да се порастне, да станеш като възрастните. Сега ти се променяш физически, психологически и емоционално. Емоционалното съзряване може да предизвика резки промени на настроението. Но скоро емоционалното равновесие ще се възстанови, и ти ще се опознаеш! Много скоро ти ще разбереш колко са важни за теб отношенията ти с връстниците, ще разбереш че и те са хора като теб.

 

Четете още: Гинекологични заболявания в детско-юношеската възраст

 

В периода на полово съзряване в твоя организъм настъпват промени, благодарение на които и ти ще можеш да имаш деца. Физическите промени, които протичат в организма на момичетата в периода на половото съзряване са генетично програмирани и се предизвикват от действието на хормони и наследствени фактори. Наследството от предците се предава от поколение на поколение.

 

Някои от промените настъпват много бързо, други – твърде бавно. Но всичко в твоя организъм се ръководи от хормоните – естрогени. Нали човек не е като ябълката – да узрява винаги и всяка есен – времето на съзряване е индивидуално. Най-важно е да не се страхуваш от промените, те са жизнен етап, през който преминават всички момичета.

 

И така, какво и в каква последователност се случва?

Кога и как порастват момичетата?

• Ти ставаш по-висока;

• Добавяш тегло;

• Млечните жлези се уголемяват;

• Започваш да се потиш, и потта придобива специфична миризма;

• Косата расте по-бързо;

• По кожата ти се появяват петна и пъпки;

• Започва да се появява характерно окосмяване под мишниците и по пубиса;

• Започват месечните цикли;

• Ставаш привлекателна за момчетата;

 

Щом започнеш да растеш, забелязваш, че и бедрата ти стават по-широки. При възрастните жени бедрата винаги са по-широки отколкото при момичетата, затова не се страхувай, че прибавяш някой килограм към теглото си. Ако много се притесняваш за теглото си, премери колко тежиш.

 

Четете още: Въпроси и отговори

 

Например, ако тежиш 60 кг, а си висока 165 см, сметките ще са следните: 1,65 умножаваме по 1,65 (ръста на квадрат), после разделяме теглото на ръста на квадрат – получаваме 22,5 (индекс на телесна маса). По такъв начин индекса изчислява теглото на единица повърхност от твоето тяло. В рамките на приемливия индекс ти ще запазиш здравословното си състояние, избягвайки затлъстяването.

 

Идеалният индекс на телесна маса е между 18 и 25. Ако е по-малко от 18, лекарите препоръчват напълняване, ако е повече от 25 – препоръката е за отслабване. А за тези, които все още растат – препоръката е здравословно хранене! Ако при идеален индекс все още се притесняваш – спри да се мериш!

 

Ако забележиш също така, че едната ти гърда е по-голяма от другата, то не се вживявай – при всички хора се наблюдава асиметрие между лявата и дясната половина на тялото. В природата пълна симетрия не съществува.

 

Четете още: Какво е това „менструален цикъл” и как се раждат децата?

 

В периода на полово съзряване потните жлези започват да работят по-активно, и поради това се появяват пъпки и косата става по-плътна. Естествено, ти сега ще се попиташ: Няма що, хубав повод за хвалба – нима е приятно да имаш пъпки и косата ти да се мачка непрекъснато?”. Не се вълнувай излишно, това е абсолютно нормално и не така фатално, както ти се струва на пръв поглед. Постепенно ще станеш приятел с тялото си и ще се научиш от какво то има нужда.

 

Ето че и космите по пубиса и под мишницата не закъсняват. Повечето жени предпочитат да премахнат космите и от двете места. Сама разбираш, че гледката на плажа, при която издайнически надничат космите изпод банските не е от най-приятните.

 

Съществуват няколко начина да се избавиш от тези косми:

 

• бръсненето е бързо и лесно, но при това космите растат по-бързо и стават по-твърди;

•  депилаторен крем, който се ползва лесно и резултатите се запазват няколко седмици;

• лентички с восък – стар, резултатен домешен метод;

• козметичен салон – премахват се космите с помоща на електрическа игла или топъл восък – това е един от най-резултатните начини.

 

Съветваме те преди да избереш метода, да се посъветваш с твоята майка. Тя е минала по този път.

 

Снимка: stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар