Кога изтичат водите?

По време на бременността в матката се образува мехур, изграден от тънки прозрачни мембрани. В него се намират бебето и околоплодната течност. Когато моментът на раждане на бебето настъпи, мехурът се спуква и течността се освобождава. Това се нарича изтичане на водите и може да стане както преди, така и след започването на раждането.

 

Околоплодната течност е бистра, с миризма, която напомня на препарат за почистване на дрехи. Когато мехурът се спука, можете да  усетите леко пукване и от влагалището ви ще изтече силна или слаба струя околоплодна течност. Ако струята е слаба, е добре да си сложите превръзка и да полежите 30 минути.

 

изтичане на водите, раждане

 

Ако при ставане усетите, че отново блика течност, въпреки че нямате контракции или други симптоми за започване на раждането, трябва да уведомите своя лекар, тъй като може околоплодният мехур да се е спукал. Ако сте близо до термина и околоплодния мехур се е спукал, раждането обикновено започва до 24 часа.

 

Четете още: Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

 

Ако при спукване на мехура раждането не е започнало, много лекари препоръчват то да бъде предизвикано, за да не проникне някаква инфекция в матката. Възможно е водите да текат до самото раждане. Това става, защото бебето все още е заобиколено от джобчета околоплодна течност. Повечето майки се притесняват от т.нар. сухо раждане, ако водите им изтекат предварително, но нямат повод за притеснение.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимки: Torsten Mangner, Inspired Photography CT Foter.com

Добави коментар