Кога жената има най-големи шансове да забременее?

Повечето жени биха искали да знаят, кога има най-голям шанс да забременеят, защото планират да имат дете. Обратното също е валидно. Понякога, жените искат да знаят този факт, за да го избегнат.

 

Какъвто и да е случая, трябва да се разбере менструалният цикъл, за да се отговори на въпроса, кога една жена има най-голям шанс да забременее. След като разберете всичко свързано с него, можете да предприемете стъпки към забременяване или да го избегнете.

 

Истината за менструацията

 

Дълги години се е считало, че тъй като менструалният цикъл на жената е с дължина около 28 дни, най-голяма вероятност да забременее има около 14-тия ден от началото на менструацията. Всъщност, това не винаги е така, въпреки че при нормални обстоятелства би трябвало да бъде.

 

овулация, менструален цикъл, забременяване

 

Истната е, че не всички жени са в овулация  по едно и също време от менструалния си цикъл. Някои яйцеклетки преминават във фалопиевите около 8 или 10 дни след овулацията, докато при други жени овулацията настъпва една седмица преди началото на цикъла им.

 

Четете още: Може ли промяната в настроението да е признак на бременност?

 

Поради тази огромна разлика във времето, е необходимо да се определи точното време на овулация в менструалният цикъл, за да се увеличат или намалят съответно шансовете за забременяване.

 

Как да разберем кога сме в овулация?

 

Има редица начини, да се опредли кога една жена е в овулация. Разбира се, овулация е периода, когато яйцеклетката се отдели от яйчника и се спусне към фалопиевите тръби. Това е времето, когато имате най-голям шанс за забременяване.

 

овулация, забременяване, яйцеклетка

 

Тя стои там в очакване на сперматозоидите да я достигнат. Ако това не се случи, тя започва да умира и тялото ви я изхвърля, чрез менструацията. За съжаление яйцеклетката  не стои там дълго време, чакайки да бъде оплодена. Тя живее около 24-48 часа или в най-добрия случай до 72 часа. Все пак това не винаги е идеалното време за полов акт, тъй като има възможност сперматозоидете да не успеят да  достигнат до нея, за толкова кратко време.

 

Четете още: 11 грешки при опитите за зачеване – част 1

 

Най-добрите методи за определяне на овулацията

 

Много жени измерват базалната си температура в течение на няколко месеца, за да определят, кога има най-голям шанс да забременеят. Леко спадане на телесната температура и после рязкото и покачване са сигнали за овулация. Базалната температура трябва да се мери всяка сутрин, веднага след събуждането и преди жената да е станала от леглото.

 

базална температура, овулация, забременяване

 

Също така, съществуват различни тестове на пазара, които измерват увеличените количества на лутеинизиращия протеин в урината, които могат да помогнат да се определи кога настъпва овулация.

 

Четете още: Как действат тестовете за овулация?

 

По време на овулация има промяна в цервикалната слуз, която се появява през този период. Промяната се изявява в увеличаване на количеството и промяна в консистенцията.

 

Всеки от гореописаните методи може да бъде използван, но най-точни резултати ще има, ако жените комбинират колкото се може повече от тях.

 

Четете още: Дефект на лутеалната фаза

 

Кога жената има най-голям шанс за забременяване?

 

забременяване, фалопиеви тръби, яйцеклетка

 

Това е въпрос, който обърква голяма част от хората, защото отговора не е толкова лесен, колкото да се определи момента на настъпване на овулацията. Ако питате „Кога една жена има най-голям шанс за забременяване?”, трябва да разберете, че яйцеклетката е жива във фалопиевата тръба за кратък период от време. Най-подходящите дни са по време на овулацията, но само ако спермата може да достигне навреме за да оплоди яйцеклетката. Следователно, тези дни се определят, чрез координиране на времето, за което сперматозоидите могат да достигнат до нея.

 

Снимка: stockimages, David Castillo Dominici,Ambro, stockimages FreeDigitalPhotos.net                                           

Добави коментар