Кога да потърсите лекар по време на бременността?

Понякога по време на бременността, може да се окаже трудно да прецените дали трябва да потърсите медицинска помощ или не. Затова е добре още в началото ѝ да обсъдите със своя лекар извънредните ситуации, в които задължително трябва да му се обадите.

 

По този начин ще сте наясно за кои симптоми трябва да внимавате и кога да потърсите помощ незабавно. Освен това ще очертаете и нормалните за бременността симптоми, за които не е нужно да се тревожите излишно.

 

При кои симптоми да се обадите задължително на лекаря си?

 

Силно кървене, кървене, комбинирано със спазми или силна болка в долната част на корема.

Силна болка ниско в корема, в центъра, от едната или от двете страни, които не отшумяват, дори и да не са придружени от кървене.

Внезапно повишаване на жаждата и намалено уриниране или липса на уриниране в продължение на цял ден.

Болезнено уриниране или парене, придружено от втрисане, повишена температура или болки в гърба.

Температура над 38,6°C.

Внезапно и силно подуване или подпухналост на ръцете, лицето и очите, придружено от главоболие, влошено зрение, внезапно наддаване на тегло, което не е свързано с прекомерна консумация на храна.

Проблеми със зрението, като замъгляване, затъмняване на погледа или двойно виждане, продължаващи повече от няколко минути.

 

Четете още: Причини да не качвате килограми по време на бременността

 

В случай, че имате някои от посочените симптоми трябва да:

 

Се обадите на лекаря, следящ бременността ви.

Ако той не е на разположение, оставете съобщение, като подробно опишете симптомите си.

Ако не получите обратна връзка в рамките на няколко минути, обадете се отново или потърсете помощ в най-близкия медицински център за спешна помощ, като обясните какво се случва.

Ако сестрата ви каже да отидете в болницата, оставете съобщение на лекаря си и отидете.

В случай, че няма кой да ви отведе в болницата, обадете се на тел. номер 112 и обяснете какъв е случая, за да ви изпратят линейка.

 

Обадете се в същия ден или на сутринта (ако се е случило посред нощ), в случай че имате:

 

Кръв в урината.

Подуване или подпухналост в ръцете, лицето или очите.

Внезапно наддаване на тегло, което не е свързано с преяждане.

Болезнено уриниране или парене по време на уриниране.

Припадък или световъртеж.

Втрисане и температура, без да имате настинка или грип.

Тежко гадене и повръщане (повръщане по-често от 2-3 пъти дневно през първия триместър). Повръщане в напреднал етап на бременността, ако не сте повръщали преди това.

Сърбеж по цялото тяло, комбинирано или не с тъмна урина, бледи изпражнения или пожълтяване на кожата и бялото на очите.

Диария (повече от 3 пъти дневно), особено ако изпражненията са слузести. В случай, че са кървави, обадете се веднага.

 

Четете още: 9 или 10 месеца продължава бременността?

 

Когато говорите със своя лекар или друго медицинско лице, не забравяйте да опишете подробно всички симптоми, които имате, дори тези, които не ви изглеждат свързани с проблема. Освен това, бъдете конкретни и обяснете кога за първи път сте забелязали всяко нещо, колко често се повтаря, кога се изостря и т.н.

 

Възможно е лекарят ви да има различна практика и да иска да му се обаждате и за други симптоми, които не са споменати в този материал. Затова е важно още в началото да уточните тези детайли.

 

Имайте предвид, че е възможно да нямате никой от изброените симптоми, но да се чувствате необичайно изтощени, схванати и не съвсем добре. Ако добрият сън и почивката не ви помогнат, консултирайте се с лекаря си.

 

Много е вероятно това да се дължи на бременността, но е възможно и тялото ви да се бори с инфекция или анемия. Някои състояния, като инфекции на пикочните пътища например, нямат почти никакви симптоми. За това е важно когато имате каквито и да е съмнения, да потърсите специалист.

Добави коментар